De magie van lichtjeswandelingen

26-10-2023

Nu de dagen weer wat korter worden en kerst al om de hoek lonkt, hunkeren we naar warmte en gezelligheid. Dat merk je ook aan de vele lichtfestivals en lichtwandelingen die verspreid over Vlaanderen georganiseerd worden.

Lichtfestivals en lichtjeswandelingen worden overal in Vlaanderen georganiseerd, door steden en dorpen, in parken of op kasteeldomeinen. Bij het schrijven van dit artikel – begin juli 2023 – is nog niet alle info gekend. Toch willen we jullie al inspireren met enkele grote en minder grote lichtjesevenementen. 

In Brugge kan je een bezoek brengen aan ‘Wintergloed’, een winters festijn vol zinnenprikkelende ervaringen, een lichtjesbelevingswandeling, een uniek schaatsdecor op het Minnewater, een gezellige winterbar, 2 kerstmarkten en veel winkelplezier tijdens de shoppingdagen. Wat kleiner, maar zeker niet minder gezellig, is ‘Koksijde by light’, een magische lichtwandeling langs sfeervolle lichtcreaties in Koksijde-Bad. 

Het driejaarlijkse Lichtfestival in Gent verlicht de stad met het werk van nationale en internationale lichtkunstenaars. Je leert er de historische plekken en monumenten op een andere manier kennen. 

De ZOO van Planckendael pakt tijdens de wintermaanden uit met ‘Dragons & Unicorns’. In dit lichtavontuur voor groot en klein vliegen de draken je rond de oren en zorgen mystieke eenhoorns voor een magische sfeer.

In Limburgkan je dan weer naar ‘Winterlicht’ in Bokrijk. Tussen kerst en nieuwjaar organiseren ze 5 winteravonden met theater-, muziek- en circusacts, dansende licht- en vuurinstallaties, ambachtendemonstraties en nostalgische attracties. Boeiend voor jong en oud. 

Het Dilbeekse cultuurcentrum Westrand tovert het domein van de Charleroyhoeve en de prachtige abdijtuin in Grimbergen om in een feeëriek landschap waarin licht en vuur centraal staan. Er zijn zowel binnen als buiten activiteiten, eten doe je aan de foodtrucks. 

In het park rond het kasteel van Terhulpen kan je opnieuw naar ‘Lanterna Magica’. Je wordt meegenomen naar een echt boswonderland, met muziek, schaduw- en lichtspel. Je ontdekt de natuur op een ongeëvenaarde manier en geniet intussen van een prachtige herfstsymfonie.

Praktisch

Wintergloed – Brugge 
Van 24 november 2023 tot en met 7 januari 2024 
Gratis, meer informatie via www.brugge.be/wintergloed

Koksijde by light 
Van 16 december 2023 tot en met 7 januari 2024, telkens van 16 tot 23 uur 
Gratis, meer info via www.visitkoksijde.be

Lichtfestival – Gent 
Van 31 januari tot en met 4 februari 2024
Gratis, meer informatie via https://lichtfestival.stad.gent 

Dragons & Unicorns ZOO Planckendael 
Van 27 oktober 2023 tot en met 7 januari 2024 
Betalend, combitickets met bezoek aan de dierentuin mogelijk. Meer informatie via www.zooplanckendael.be 

Winterlicht – Bokrijk
Van 26 tot en met 30 december 2023
Betalend, tickets en info via www.bokrijk.be

Feeëriek Lichtfestival ‘Lumineus’ – Grimbergen 
Van 26 tot 27 januari 2024 
Betalend, tickets en info via www.westrand.be

Lanterna Magica Kasteel Terhulpen 
Van 20 oktober tot en met 26 november 2023 
Betalend, tickets en info via www.lanternamagica.be

Dit is een artikel uit S-Plus Mag oktober-november-december 2023. Lees hier nog meer artikels.

Hartenwens: met Chris Lomme de lucht in

28-02-2019

Erica (71) en Ivan (78)  droomden van een luchtdoop boven de streek waar ze woonden en werkten. Dat actrice en meter van Hartenwens Chris Lomme zou meegaan, was een mooi extraatje.

Erica Mulders woont in het woonzorgcentrum Andante in Menen, Ivan Goeminne verblijft in het woon- en zorghotel Heilig Hart in Kortrijk. Erica was altijd heel avontuurlijk en sportief, ze liep zelfs marathons. Ze droomde al lang van een luchtdoop. Ivan is eerder leergierig van aard. Als jonge man verdiepte hij zich in de microbiologie en de scheikunde. Vandaag leert hij nog altijd graag nieuwe dingen en is hij geboeid door alles wat met mechaniek te maken heeft. Hij vloog al eerder met een helikopter boven New York en was nu graag naar Monaco gevlogen. Daar wonen zijn 2 zonen. Maar een helikoptervlucht met Chris Lomme is een fijn alternatief.

Als ik voel hoe gelukkig die 2 mensen waren, dat maakt me blij. Daar doe ik het voor

Ook Erica’s kinderen zijn komen supporteren. Ze zien hun mama zingend uit de helikopter stappen. Ivan glundert en zou zo opnieuw de lucht in willen. Chris straalt: “Dit is een fantastisch project. Ik ben heel blij dat ik eraan kan meewerken.”

Chris Lomme is de geknipte meter voor Hartenwens. Ze helpt als vrijwilligster mee in het dagcentrum Topaz in Wemmel en verzorgde haar moeder en echtgenoot Nand Buyl als mantelzorgster. Net als S-Plus vindt Chris dat de besparingen in de woonzorgcentra moeten stoppen. Een correcte financiering, die beter aansluit bij de reële zorgnoden, moet leiden tot extra personeel en betere zorg voor ouderen in een rusthuis. Want verpleegkundigen en verzorgenden staan zwaar onder druk en de zorg lijdt eronder. Een verblijf in een woonzorgcentrum kost veel geld. Dan mag je toch een zekere kwaliteit verwachten?

Andere hartenwensen die werden vervuld in 2017:

  • In WZC Veilige Have in Aalter gingen enkele bewoners paling eten.
  • In WZC Heilig Hart Oudenaarde maakte Robert een ritje met de brandweerwagen door zijn geboortestreek.
  • In WZC Larenshof Laarne heeft Edith een meet and greet met haar grote idool Guido Belcanto.
  • In OCMW woonzorgcentrum De Vijvers in Gent ging Francine uit eten met haar jeugdvriendin Gerda. Aansluitend was er feest voor alle bewoners van het woonzorgcentrum.

Hartenwens: we eten kneutels

28-08-2019

Op 28 augustus 2018 vervulde S-Plus de hartenwens van Jozef (95) en Laurette (80) uit Assenede in het bijzijn van de meter van het project, Chris Lomme.

Ooit gehoord van kneutels?

Bij dit oorlogsgerecht uit de streek rond Assenede wordt het deeg met rozijnen niet gebakken, maar gekookt. Het wordt geserveerd met vanillesaus of karamelsaus. Loïc Van Impe, TV-kok en opkomend talent, had er nog nooit van gehoord: “Het was moeilijk om een recept te vinden. Ik heb wat rondvraag gedaan in de streek en een paar dingen uitgetest. Maar eerlijk gezegd vond ik het niet zo lekker. Ik heb er dan een eigen versie van gemaakt. Vandaag maak ik zowel het originele recept als mijn versie. Zo kunnen de mensen van beide proeven.”

Het smaakt bijna nog beter als vroeger! Echt overheerlijk!

Hooggespannen verwachtingen

Bij Laurette is het van haar jonge jaren geleden dat ze nog eens kneutels heeft geproefd: “Kneutels was ‘feesteten’. Mijn grootmoeder maakte ze voor Nieuwjaar of een verjaardag. Of als het kermis was. Ik heb ze nooit zelf klaargemaakt.”

Etenstijd

Terwijl Chris Lomme de bewoners uit het WZC Sint-Jozef amuseert met verhalen en moppen, is Loïc druk bezig met het rollen van balletjes uit het deeg. De tafel wordt gedekt en even later kunnen de bewoners aan tafel. En of dat het smaakte!

Heb jij (klein)kinderen?

26-01-2023

Op jonge leeftijd had ieder van ons een beeld van hoe zijn of haar toekomst er zou uitzien. Kinderen pasten vaak in dat ideale plaatje. Maar wat als die kinderwens onvervuld blijft? Hoe kan je dat verdriet plaatsen? En wat als op oudere leeftijd iedereen om je heen grootouder wordt, en jij niet? We praten erover met kinderwensconsulente Reintje Peeters.

Wat doet een kinderwensconsulente precies?

Reintje: “We praten met wens(groot)ouders over hun kinderwens en de impact hiervan op hun leven in de vorm van lot(of bondgenoten)contacten. De thema’s die we behandelen zijn bijvoorbeeld impact op iemands leven, omgaan met je partnerrelatie, omgaan met familie en vrienden, omgaan met moeilijke dagen zoals Kerst, Moeder- of Vaderdag maar ook het begin van het nieuwe schooljaar, je werkomgeving, sociale media, seksualiteit, schaduwverdriet en het rouwproces. De reeks eindigde met het thema ‘zinvol leven zonder kinderen’.”

Belangrijk is dat het verdriet er eerst gewoon kan zijn

Wat bedoel je precies met ‘schaduwverdriet’?

Reintje: “Dat is eigenlijk verdriet over iets ontastbaar. Als je iemand verliest, of je verliest je werk, dat is heel zichtbaar voor mensen. Maar als je niet zwanger raakt, zien mensen dat niet. Mensen weten wel dat dat verdrietig is op het moment je ermee bezig bent. Maar een tijd later, maanden, jaren, nemen mensen uit je omgeving aan dat dat voorbij is. Dat is logisch. In onze cultuur zit nog altijd ‘zolang je er niet over spreekt, is het er niet’. Het blijft een taboe, zeker als je ouder wordt. Vroeger was het bijvoorbeeld zo: je kreeg een vroegtijdige bevalling en noemde je kindje Reintje. Je kindje overlijdt en het volgende kindje heet ook Reintje. Het is zo een beetje als ‘het heeft niet mogen zijn’. Dat hoorde je vaak.”

Je hebt zelf ook een onvervulde kinderwens. Wil je je verhaal delen met ons?

Reintje: “Ik was nog heel jong toen ontdekt werd dat ik endometriose had (hierbij komen cellen van het baarmoederslijmvlies ook buiten de baarmoeder voor, dat zorgt voor hevige buikpijn en bloedingen). De eerste professor waar ik bij terecht kwam, zei: “Je moet later veel kindjes krijgen, dan gaat dat weg”. Het kan inderdaad verbeteren na een bevalling, maar het kan ook erger worden. Ik heb het aangetaste weefsel 2 keer operatief laten verwijderen. Na zo een operatie was ik telkens een hele periode goed, maar endometriose komt telkens terug. Toen ik zo jong was, dacht ik nog niet meteen aan kinderen. Dat kwam wel als prille dertiger. Door mijn voorgeschiedenis wilde de dokter niet te lang wachten met onderzoeken. Ik heb uiteindelijk een aantal IVF pogingen ondernomen, dat was 15 jaar geleden, en heb ook 2 keer een zwangerschapsverlies gehad. Dat was heel zwaar. Medisch is toen alles uit de kast gehaald, tot ik niet meer kon. Maar psychologisch of emotioneel was er niets. Dat is nu gelukkig anders.”

Hoe ben je zelf omgegaan met dat verdriet?

Reintje: “Dat is een verdriet dat er altijd zal zijn. Ik vind dat ook niet erg. Vandaag sta ik zover dat ik het kan omarmen. Maar er zijn nog dagen dat ik het moeilijk heb, dat ik geen sociale media opendoe. Dan zoek ik de dingen op die ik echt graag doe, de natuur, of bloemschikken. Ook mijn werk helpt mij. Maar dat is voor iedereen anders. Voor mij moet er genoeg afwisseling zijn in de dagen, en gelukkig komt die vanzelf. Je moet dat tijd geven. Tijd is heel belangrijk, omdat je jezelf moet kunnen vinden en zoeken wat er bij je past. Tijd is ook belangrijk, omdat het verdriet er eerst gewoon moet kunnen zijn. Pas later kan je doorgroeien naar het omarmen, het negatieve omzetten in iets positief. Volledig accepteren dat ik kinderloos ben, ga ik nooit kunnen. Mensen proberen je te troosten, en zeggen vaak goedbedoelde dingen als ‘je kan niet alles hebben in het leven’. Vroeger kwetsten zo een uitspraken, nu weet ik dat de meeste mensen het goed met je voor hebben.”

Wanneer je op latere leeftijd geen grootouder wordt, brengt dat opnieuw verdriet mee

Waarom is dit thema ook relevant voor S-Plus?

Reintje: “Wanneer je geen ouder wordt, word je ook geen grootouder. Weinig mensen realiseren zich dat dat opnieuw verdriet met zich meebrengt. Ik ben op een leeftijd dat ik er dikwijls mee geconfronteerd wordt, zoals op sociale media bijvoorbeeld. Foto’s van kleinkinderen worden vaak als eerste bovengehaald, zeker als ze nog klein zijn. Maar ook als je wel kinderen hebt, kan het zijn dat je toch geen kleinkinderen krijgt. Als je kinderen bewust kinderloos blijven, de juiste partner niet vinden of zelf vruchtbaarheidsproblemen hebben bijvoorbeeld. Ook dat kan verdriet meebrengen. Voor jezelf, maar ook voor je naaste omgeving is het moeilijk om met die onvervulde kinderwens om te gaan.”

Hoe bereik je mensen als kinderwensconsulente?

Reintje: “Vaak is het omgekeerd. Mensen bereiken ons. Ik had gehoopt ook met zeventigers en tachtigers te praten, maar dat is helaas (nog) niet gelukt. De oudste mensen in mijn sessies waren eind de 50. De oudste generatie zegt vaak: “Dat is voorbij.”. Dat is daarom niet zo, want dat het echt voorbij is, kan ik me niet inbeelden. Ik denk dat er daar nog heel veel onverwerkt verdriet kan zitten.”

Dit is een artikel uit S-Plus Mag januari-februari-maart 2023. Lees hier nog meer artikels.

Abonneer op Sarah Van Humbeeck