1 mei: mobiliteit is vrijheid

29-04-2024

Sinds het nieuwe vervoersplan van de Vlaamse Regering betreuren wij het aantal bushaltes dat ondertussen is verdwenen in Vlaanderen. Ook het Hoppin-systeem laat de wensen over. De flexbus, het alternatief voor geschrapte haltes en reguliere buslijnen, komt onvoldoende tegemoet aan de behoeften van de reizigers en is té vaak onbetrouwbaar. Voor woon-werk/schoolverkeer is het flexvervoer geen oplossing. 

Ondertussen regent het klachten, ondanks het feit dat de klachtenprocedure allesbehalve duidelijk is. Volgens De Lijn moeten klachten over de Flexbus worden gemeld via Hoppin. Via Hoppin lezen we echter dat de klachten over de De Lijn Flex moeten gemeld worden via het contactformulier van De Lijn. Het is duidelijk dat veel klachten niet op de juiste plaats terechtkomen. 

S-Plus blijft hameren op volgende punten: 

 • Mobiliteit is een basisrecht, ook voor ouderen! 
 • Te weinig middelen voor vervoer op aanvraag betekent geen vervoersgarantie. 
 • Minder haltes betekent vervoersarmoede en creëert sociaal isolement. 
 • Aanhoudende besparingen maken van Vlaanderen een ontwikkelingsregio op vlak van stads- en streekvervoer. 
 • De Hoppin-punten zorgen vandaag niet voor de nodige verbindingen tussen de verschillende vervoersmodi. 
 • De Vlaamse regering duwt meer mensen in de auto (extra subsidie voor elektrische auto’s)

Oproep
Voor S-Plus stopt het hier niet. Graag horen we jouw verhaal, om dit dan over te maken aan de Vlaamse regering. Wat is het gevolg van het nieuwe vervoersplan voor jou? Werkt de Hoppin-app? Moet je nu verder stappen om een bus te nemen? Wat zijn jouw ervaringen met de flexbus?

Laat het ons weten via info@s-plusvzw.be of contacteer ons via S-Plus, Sint-Jansstraat 32, 1000 Brussel of 02 515 02 06.

Flexbus komt onvoldoende tegemoet aan de behoeften van de reizigers

29-03-2024

De flexbus, het alternatief voor geschrapte haltes en reguliere buslijnen, komt onvoldoende tegemoet aan de behoeften van de reizigers en is té vaak niet betrouwbaar. Voor woon-werk/schoolverkeer is het flexvervoer géén oplossing. Op basis van talrijke ervaringen van gebruikers hebben de Verenigde Supporters van het Openbaar Vervoer de mankementen van het flexvervoer op een rij gezet.

Reservering
Niet iedereen uit de flexbusdoelgroep heeft een slimme telefoon of pc om te reserveren en/of kan er goed mee overweg. De Hoppincentrale is niet altijd vlot bereikbaar of goed op de hoogte. De app geeft niet altijd voldoening voor een gevraagde rit.

Bereikbaarheid / toegankelijkheid Flexhaltes
Door de afschaffing van verschillende bushaltes (ook belbushaltes), zijn de afstanden tot een Flexhalte in sommige gevallen té groot en onbereikbaar voor ouderen of mensen met fysieke beperkingen. Bovendien is de toegankelijkheid van de halte niet aangepast voor deze mensen, ook geen of onvoldoende verlichting, geen oversteekplaats, enz.

Tijdsvenster en beschikbaarheid
Soms haalt de Flexbus niet het gevraagde of aangekondigde tijdsvenster. Meerdere dagen vooraf een flexbus reserveren lukt in bepaalde gevallen niet.

Rit wijzigen is moeizaam
Bij het wijzigen van een geboekte rit kun je de reservering verliezen. 

Informatie over reis
Wie een rit met de flexbus reserveert, krijgt normaal bevestigingsberichten. Soms uitsluitend via app-meldingen en/of sms, niet via mail of telefonisch. Je kunt ze dus makkelijk over het hoofd zien of per ongeluk wegklikken.  

Bevestiging via mail
Bij een technisch probleem waar de rit dus door omstandigheden uit de Hoppin ‘reserveringskalender’ zou verdwenen zijn, is er geen reserveringsbewijs en kun je ook geen klacht indienen.

Tijdsvenster 
Wie de flexbus op een specifiek tijdstip nodig heeft, komt bedrogen uit. Anders dan met een reguliere lijn, waar je weet wanneer je de bus kan verwachten, krijg je bij de flexbus een ‘tijdsvenster’. Pas de ochtend zelf krijg je een gerichter tijdstip. Stresserend als je bv. een afspraak in het ziekenhuis hebt.  

Prijs / betalingsmodaliteiten
Er is geen éénduidige communicatie bij telefonisch contact met de Hoppincentrale inzake de tarieven en dit is zeer verwarrend. Bv. rond het gebruik van de 10-rittenkaart (De Lijn); vervoersbewijzen van De Lijn kunnen op de Flexbus niet overal gevalideerd worden.

Woon-werk/schoolverkeer
Wie de bus naar het werk zag verdwijnen, krijgt géén garanties voor haar/zijn dagelijkse verplaatsing naar een Hoppinpunt / station of Kernnetlijn. Voor dit probleem is er nog steeds geen oplossing. Dat geldt ook voor scholieren en studenten. 

Senioren en reizigers met beperkte mobiliteit
Deze groep heeft vaak moeite om digitaal een flexbus te bestellen. Het aangeboden tijdsvenster is niet altijd passend om bv. naar een dokter te gaan en terug te keren. Voor hen dreigt vervoersarmoede. Afstanden tot een flexhalte zijn te groot en soms staat men onbeschermd tegen weer en wind tot een half uur te wachten.

Flexbusgebieden te groot
Sommige Flexbusgebieden zijn ontzettend groot Flexbus is dan ook niet altijd beschikbaar. Lange afstanden worden hierdoor ‘leeg’ gereden. Worden de beschikbare middelen wel efficiënt ingezet?

Communicatie met Hoppincentrale
Op vragen over Flexvervoer aan de Hoppincentrale komen onduidelijke en zelfs tegenstrijdige antwoorden (naargelang, wie men aan de lijn heeft). Zelfs Flexbuschauffeurs hebben soms vragen aan de Hoppincentrale, maar krijgen geen afdoende antwoorden. Opleiding Hoppincentrale moet dus beter.

Klachten 
Het is niet eenvoudig om klacht in te dienen. Volgens De Lijn moeten klachten over de Flexbus worden gemeld via Hoppin. Via Hoppin lezen we echter dat de klachten over de De Lijn Flex moeten gemeld worden via het contactformulier van De Lijn. 

Het is duidelijk dat heel wat klachten niet terecht komen op de juiste plaats. De communicatie hierover is voor het publiek dan ook niet helemaal duidelijk. Niet verwonderlijk dat men stelt dat er niet veel klachten vastgesteld worden.

In principe kunnen klachten over de Hoppinplanner telefonisch gemeld worden via de Hoppincentrale. En via de Hoppin app kan je een klacht over je rit melden via info@hoppin.be. Dit proces moet dringend eenvoudiger voor de klant. Momenteel komen heel wat klachten niet bij de juiste dienst terecht en dit geeft dus geen duidelijk beeld om een aantal situaties goed op te volgen. 

+++

De Lijn zou meer de klemtoon leggen op de reguliere (kernnet)lijnen. De bussen op deze lijnen zijn vaker te laat en voller dan ooit. Een voorbeeld is lijn 76 richting Wachtebeke - Lochristi - Gent - De Pinte via de N70.  De frequentie bleef praktisch ongewijzigd.

Bijlage: reacties en bevindingen rond meldingspunt basisbereikbaarheid (08.02.24)

Bron: Verenigde Supporters Openbaar Vervoer

Apero Solo: activiteit voor alleenstaanden

26-02-2024

Apero Solo is geen datingcafé, maar een gezellig samenkomen van alleenstaanden die graag samen een aperitiefje drinken en leuke babbels aangaan. Samen met een hapje en een drankje ontmoet je andere alleenstaanden en ontstaan er leuke gesprekken over onderwerpen die jullie verbinden. Naar elkaars verhalen en noden luisteren, contacten uitwisselen en nieuwe vrienden maken. Heb jij zin in een gezellige activiteit onder gelijkgestemden? 

Kom dan naar Apero Solo!

Kom jij ook graag naar Apero Solo in je buurt?
15 maart 2024, De Molenborre in Halle, Molenborre 12a
02 546 15 92 | brabant@s-plusvzw.be | prijs: € 15
19 april 2024 om 18 u., Gildezaal, Joris van Oostenrijkstraat 65, 3511 Kuringen
011 24 73 60 | limburg@s-plusvzw.be | prijs: € 5
19 april 2024 om 14 u., Solidaris, Noordlaan 19, 9200 Dendermonde
09 333 57 76 | o-vl@s-plusvzw.be | prijs: € 5
19 april 2024 om 18 u., Vevino, Vrijdomkaai 7, 8530 Harelbeke
056 23 03 88 | s-plus.wvl@s-plusvzw.be  | prijs: € 5
20 april 2024 van 15 – 21 u. (met wandeling), cc Binder, Forum 9, 2870 Puurs-Sint-Amands
03 285 43 36 | antwerpen@s-plusvzw.be | gratis

Oproep ACTIEF@thuis

22-02-2024

Onderzoekers van Arteveldehogeschool ontwikkelden een functioneel oefenprogramma genaamd ACTIEF@thuis voor kwetsbare 70-plussers. Wat het oefenprogramma uniek maakt is dat lokale vrijwilligers, mantelzorgers, ankerfiguren uit de buurt … opgeleid worden om de oefeningen bij de kwetsbare 70-plussers thuis te gaan begeleiden. Er wordt daarbij enkel geoefend met materialen uit de thuisomgeving zoals boeken, boodschappentassen en stoelen. Een specifieke vooropleiding of ervaring is dus niet nodig.

Momenteel is het project opgestart in de pilootregio’s Gent, Leuven, Bonheiden en Brussel Noord. Je kan je nu opgeven als lokale vrijwilliger of mantelzorger om een korte vorming te volgen en oefensessies te begeleiden. Het betreft een engagement van ongeveer 3 uur per week of onderling te bespreken. Ook 70-plussers zelf die willen deelnemen aan het oefenprogramma kunnen zich nog aanmelden.

Het volledige functieprofiel van de vrijwilliger kan hier vinden.
Meer informatie over de studie vind je op de projectpagina, klik hier.

Praktische info
Geïnteresseerde lokale vrijwilligers, mantelzorgers of deelnemers (70-plussers) kunnen zich via onderstaande link aanmelden of via het telefoonnummer 0475 40 25 90 (Dimitri Vrancken).
Aanmeldingslink: https://forms.office.com/r/mPG4nqctf4

Bijlages
Lees hier hoe je vrijwilliger wordt voor kwetsbare 70-plussers uit je buurt
Klik hier als je interesse hebt om je aan te melden voor thuis te bewegen onder begeleiding
Lees hier het verhaal van Marie-Jeanne, vrijwillige begeleider ACTIEF@thuis
Lees hier het verhaal van Lorena, vrijwillige begeleider ACTIEF@thuis

Studiedag: recht op grijs (21/03)

22-02-2024

Vandaag worden we met velen ouder: we leven langer en blijven langer gezond. Een maatschappelijk succes, maar ook een uitdaging. Lang niet alle ouderen stellen het goed. Werk op de plank voor het beleid, het middenveld en voor ouderen zelf. Recht op grijs verkent perspectieven van ouderen in meerdere levensdomeinen.

De studiedag gaat door op donderdag 21 maart 2024 om 10.30 u. in het Vlaams parlement te Brussel. Bij je inschrijving kun je ook het boek Grijs aan zet bestellen.

Programma

Welkom door prof. Jean-Pierre Baeyens - coalitie Ouderenrechten

Prof. Dominique VertéVergrijzing: tijd voor verandering!
De veroudering van de bevolking is één van de meest ingrijpende evoluties van de jongste vijftig jaar. Hoe willen we hier als samenleving mee omgaan? In Geen land voor oude mensen schreef Filip Rogiers: “Het is met vergrijzing als met klimaat. We zagen het van ver aankomen, we hebben niets voorbereid.” Nadenken over antwoorden op de maatschappelijke transitie van de vergrijzing is een dwingende nood. 

Dr. Ruth Soenen, Simply Community – Het kleine ontmoeten, op het ritme van het leven
Gewone, alledaagse contacten zijn belangrijker dan we denken. Een praatje met een ander hondenbaasje in het park, een glimlach naar de ouder van een levendige kleuter op de stoep, wat small talk met een oudere heer in de bib … Dit kleine ontmoeten doet iets, heeft een impact op het welbevinden van het individu, maar ook op het sociale klimaat van een plek. Het kleine ontmoeten is voor ieder van ons van belang. Maar wat als we een dagje ouder worden? Wat kan het dan betekenen?

Dr. Jonas Lefevere – De politieke voorkeuren van Vlaamse ouderen
In welke mate heeft de vergrijzing van de Vlaamse bevolking als effect dat de belangen en beleidspreferenties van oudere burgers ook politiek doorwegen? Het politieke belang van ouderen zou kunnen toenemen omdat ze een steeds groter aandeel van de bevolking vormen: in 2000 was 17 % van de inwoners van het Vlaams Gewest 65 jaar of ouder, terwijl dit in 2023 naar 21 % was gestegen of één op vijf. Daarboven zal de trend naar een groeiende groep ouderen niet afnemen, aangezien de 'babyboom' generatie, die de grootste leeftijdsgroepen vormen, aan de vooravond van hun pensioen staan (Statistiek Vlaanderen, 2023).

Hoe kijken Vlaamse democratische partijen naar het ouderenbeleid? 
Politiek panelgesprek met 

 • Veerle Geerinckx (N-VA)
 • Irina De Knop (Open VLD)
 • Els Van Hoof (CD&V)
 • Lise Vandecasteele (PVDA) 
 • Ludwig Vandenhove (Vooruit)
 • Jeremie Vaneeckhout (Groen).

Prof. Johan Leman – Enkele voorlopige besluiten

Praktische info
Locatie: Brussel, Vlaams Parlement. 
Onthaal en koffie vanaf 10 uur. Start programma om 10.30 uur. Einde omstreeks 13.30 uur. 
Schrijf in vóór 13 maart via https://forms.gle/guppLC6P7fNA6YNAA
Uw inschrijving is definitief na overschrijving van 32 euro (boek inbegrepen) of 12 euro (zonder boek) op rekening BE32 5230 8074 5202 van SWAN. 
Meer informatie via robert.crivit@telenet.be of 0468 13 11 73.

Organisatie: Coalitie Ouderenrechten met Cultuurvuur vzw, ABVV-senioren, Brussels Ouderenplatform, Foyer vzw, Grijze Geuzen, GroenPlus, Home-info, Kom op tegen Kanker, S-Plus, Vief vzw, Zij-kant, de Vereniging van Dienstencentra en Sociaal Werk Actie Netwerk (SWAN).

Bijlages
Beschrijving van het boek 'Recht op grijs: bouwen aan ouderenbeleid' te lezen
Flyer studiedag: recht op grijs

Gratis webinar met Ann Peuteman, 26/02

21-02-2024

Webinar: Rebels, het verzet van 75-plussers (i.s.m. Ann Peuteman)

Rebels

Ann Peuteman is journaliste bij Knack en verdiept zich al jaren in het leven van ouderen. In 2023 heeft ze voor S-Plus enkele lezingen gebracht over haar nieuw boek ‘Rebels, het verzet van 75-plussers’. 

Erger jij je ook aan het idee dat oude mensen vooral willen rusten, het liefst in hun luie stoel voor tv met een dekentje over hun benen zitten en ze al lang geen uitgesproken mening hebben? Dan ben je niet alleen. De meeste 75-plussers ergeren zich te pletter aan de manier waarop hun generatie wordt voorgesteld, behandeld en genegeerd. Ann bespreekt dit tijdens een webinar, een bijeenkomst waar je de lezing online kan volgen en ook vragen kan stellen.

Praktische info
Wanneer: maandag 26 februari om 19.30 uur (webinar duurt een uurtje)
Schrijf je in via deze link. Je krijgt nadien een mailtje met alle info en een link om het webinar te bekijken.

DIY: creatief met kiezels

14-02-2024

 

Het moet vaak niet moeilijk zijn om zelf iets creatief in elkaar te steken. Wat isomovormen en kiezels en we kunnen aan de slag om een decoratiestuk te maken voor je huis of tuin!

Benodigdheden

 • Isomovormen (bollen, kegels ...)
 • Veel kiezelstenen (eender welke kleur)
 • Tegellijm

Aan de slag

 • Neem een isomobol of een andere vorm, afhankelijk van wat je zelf wilt maken van decoratiestuk
 • Smeer er stuk per stuk tegellijm op en plak vervolgens kiezelstenen één voor één op de vorm
 • Laat de vorm goed drogen 
Kiezels

 

Kiezels 2

Zo, je hebt op een hele snelle manier weer een origineel decoratief stuk in huis!

In gesprek met Kaat Bollen

09-02-2024

Kaat Bollen is een seksuologe die van geen taboe vervaard is. Helaas bevindt de combinatie seks en ouderen zich ook in de taboesfeer. Zonde, vindt Kaat. Want zoals ze het zelf zegt: ouderen hebben vaak minder zorgen aan hun hoofd én meer tijd, de ideale basis voor een fijn seksleven! Kaat kijkt er zelf alvast naar uit!
 

In haar lezing geeft Kaat wat algemene seksuele educatie (want er is op seksueel vlak veel ontdekt de laatste jaren), maar slaat ze ook de brug naar seks en ouderen. Wat zijn mogelijke ongemakken en hoe kan je daar mee omgaan? Kaat geeft niet alleen praktische tips en tricks , ze heeft ook beloofd haar koffer vol spelletjes mee te nemen om jullie ook op die manier te inspireren …

Praktische info
Basisprijs: € 5 | S Plus ledenprijs: gratis
Brabant - 13.09.24 van 19 tot 21 u.| Vredezaal (parking Klapgat), 3150 Haacht | E brabant@s-plusvzw.be | T 02 546 15 92

Antwerpen - 16.09.24 van 20 tot 22 u. | 't Blikveld, Jacques Morrensplein 2, 2820 Bonheiden | E antwerpen@s-plusvzw.be | T 03 285 43 36

O-VL - 26.09.24 van 19 tot 21 u. | Balkonzaal Nieuwe Melac , Dorpsstraat 31, 9052
Zwijnaarde | E o vl@s-plusvzw.be | T 09 333 57 76

Limburg - 27.09.24 van 19 tot 21 u.| 1e verdieping stadhuis Genk, Stadsplein 1,
Genk | E limburg@s plusvzw.be | T 011 24 73 60

W-VL - 18.09.24 van 19.30 tot 21.30 u.| CC De Steiger, Waalvest 1, 8930 Menen |
E s-plus.wvl@s-plusvzw.be | T 056 52 77 47

Workshops: geheugentraining

23-01-2024

Soms weten we echt niet meer waar we onze sleutels hebben neergelegd of waarom we nu net naar de kelder gingen. Ons geheugen laat ons wel eens in de steek. We geven vaak onze ouderdom hiervan de schuld, maar niets is minder waar. Onze hersenen hebben een schitterend vermogen om zich aan te passen, wat betekent dat we cognitieve vaardigheden vaak goed kunnen behouden, ook op latere leeftijd. Maar sommige cognitieve functies vertonen geleidelijk aan afnemende prestaties naarmate we ouder worden. De meest opvallende verandering is de vertraging in informatieverwerkingssnelheid, het abstract redeneren en het vermogen om problemen op te lossen. 

Ontdek samen met Christel Geerts of Charlotte Brys verschillende tips en tricks om ons geheugen te trainen tijdens deze workshop.

Kom je ook graag naar een workshop geheugentraining in je buurt?
Antwerpen, Mechelen | dinsdag 20 februari 2024 van 13.30 tot 15.30 uur
Locatie: Solidaris Mechelen.
Basisprijs: € 8 | S-Plusledenprijs: € 3
Inschrijven: T 03 285 43 36 E antwerpen@s-plusvzw.be

Vlaams-Brabant, Kampenhout | vrijdag 15 maart 2024, van 10 tot 12 uur
Locatie: WZC De Molenstee, Dorpsstraat 1, 1910 Kampenhout
Basisprijs: € 8 | S-Plusledenprijs: € 3
Inschrijven: T 02 546 15 92 E brabant@s-plusvzw.be 

Limburg, Alken | dinsdag 19 maart 2024 van 14 tot 16 uur
Locatie: vergaderzaal met toog, Sint-Jorisheem, Hendriksveldstraat z/n, 3570 Alken
Basisprijs: € 8 | S-Plusledenprijs: € 3
Inschrijven: T 011 24 73 60 E limburg@s-plusvzw.be

West-Vlaanderen, Brugge | dinsdag 19 maart 2024 om 14 uur
Locatie: Solidaris, Zilverstraat 43, Brugge
Basisprijs: € 8 | S-Plusledenprijs: € 3
Inschrijven: T 050 44 79 51

Oost-Vlaanderen, Zottegem | dinsdag 16 april 2024 om 13.30 uur
Locatie: Solidaris, Zaal Sana, Buke 21, 9620 Zottegem
Basisprijs: € 8 | S-Plusledenprijs: € 3
Inschrijven: T 09 333 57 76 E o-vl@s-plusvzw.be

Hartenwens: op bezoek bij de Bomma en Albert uit 'Familie'

13-11-2023

Met het project Hartenwens laat S-Plus al jarenlang kleine of grote dromen van kwetsbare ouderen in vervulling gaan. Deze keer was het de beurt aan Maria Maerevoet uit Hofstade. Zij blaast deze maand 104 kaarsjes uit en heeft nog een grote wens: een opname van Familie bijwonen, haar favoriete tv-programma.

Op 7 november werd Maria als een ware VIP opgehaald met een rolstoellimousine. Samen met haar familie en vrienden genoot ze van de rit, compleet met cupcakes, alcoholvrije bubbels en koffie. 

Haar bestemming? De set van Familie, waar ze door Maarten Cop, Jelle uit de serie, met open armen ontvangen werd. Maria, die op 19 november haar 104de levensjaar zal inluiden, leefde zich helemaal in tijdens de rondleiding en schitterde als figurant tijdens een echte opname. Zet alvast 23 januari 2024 in je agenda, want dan maakt Maria haar televisiedebuut!

Maria is misschien wel de oudste en trouwste volger van Familie. Toch heeft ze nog nooit een opname van een tv-programma bijgewoond. “Ze heeft van kennissen wel al veel verhalen gehoord over opnames die ze hebben mogen meemaken. Onlangs was ze nog uitgebreid aan het vertellen over het 30-jarig feest van Familie, en vandaar de wens. Zo’n live opname persoonlijk bijwonen, dat is wel iets dat ze zou waarderen”, vertelt haar dochter Diana. 

Het hoogtepunt van de dag was misschien wel de meet and greet met Ray Verhaeghe en Annie Geeraerts, beter bekend als Albert en Anna van Familie. Maar dat was nog niet alles. Maarten Cop en Amine Boujouh, Brahim in de serie, serveerden Maria aardbeientaart, een zoete afsluiter van een heerlijke ontmoeting.

We eindigden deze bijzondere dag met een smakelijk driegangenmenu, waarbij iedere gang de smaakpapillen van Maria verwende. Het Hartenwens-project laat zien hoe dromen, ongeacht leeftijd, tot leven komen. Een herinnering die Maria, haar familie en vrienden, en wij allen, niet snel zullen vergeten ...

Hartenwens familie 1

 

Hartenwens familie 2

 

Hartenwens familie 3

 

Hartenwens familie 4

 

Hartenwens familie 5

 

Hartenwens familie 6

 

Hartenwens familie 7

Over Hartenwens
De vrijwilligers van S-Plus zijn een aanspreekpunt voor de senioren in hun buurt. Regelmatig vangen ze dromen en wensen op van de oudere plussers. Jaarlijks voorziet S-Plus een budget om een wens om te zetten tot realiteit. De wensen zijn soms groots en spectaculair, zoals een helikoptervlucht of een duosprong uit een vliegtuig. Maar ook eenvoudige, hartverwarmende wensen. Een foto van de hele familie, een uitstap naar zee of eens lekker dineren met de familie. Het kan allemaal. 

Heb je zelf een hartenwens?
Contacteer ons op info@s-plusvzw.be of bel ons op 02 515 02 06 (bereikbaar elke werkdag tussen 9 en 12 uur en 13 en 17 uur) en wie weet zie jij jouw wens in vervulling gaan!

Abonneer op S-Plus