Ook met pensioen gaan moet je leren

Met pensioen gaan heeft niet alleen een invloed op je inkomen. Het is veel meer. Het is een ingrijpende gebeurtenis voor jezelf, voor je omgeving, en voor je relaties. Je pensionering is niet zozeer het moment waarop je stopt met werken, maar wel de start van een nieuwe periode. En, zowat iedereen hoopt dat deze periode lang en gelukkig zal zijn. Je leven als gepensioneerde is volledig anders, met nieuwe uitdagingen, vragen en onzekerheden.

Bereid je voor

Je eerste schooldag, je legerdienst, je eerste job, … je keek er al dagen of weken naar uit en bedacht vooraf allerlei scenario’s van wat je allemaal zou doen, en hoe je dit zou doen.

Later, wanneer je op eigen benen ging staan of een gezin vormde, koos je een woning die voldeed aan je toekomstplannen voor de eerstvolgende jaren. 
Zelfs je 14-daagse vakantieperiode werd maanden vooraf voorbereid.

Waarom zou je je pensioen dan niet voorbereiden? Jouw pensionering heeft tenslotte een invloed op heel veel aspecten van je leven.

We geven je alvast enkele tips.

Begin er op tijd mee

Je weet vooraf wanneer je met pensioen gaat. Stel je voorbereidingen niet uit tot op de eerste dag van je pensioen.

Doe aan financiële planning

Zorg dat je vooraf weet hoe je er financieel zal voorstaan als gepensioneerde. Neem eventueel tijdig de nodige maatregelen zodat je zeker bent dat je zonder zorgen financieel verder kan. Ruil bijvoorbeeld je grote dure wagen in voor een iets kleiner en zuiniger model.

Het is ook niet slecht om aandacht te hebben voor andere financiële aspecten. Ben je zelfstandige, informeer dan tijdig hoe je je zaak best overlaat of stopzet. Misschien kan je al eens informeren naar het erfrecht, welke stappen kan/wil je ondernemen om het je latere erfgenamen zo gemakkelijk en goedkoop mogelijk te maken.

Pensioen is geen vakantie

Je tijd als gepensioneerde is niet ‘een paar weken iets anders’ zoals je je jaarlijkse vakantie mogelijk beschouwde.

Op een dag heb je alle taken afgehandeld die je tot dan uitstelde, of heb je alle boeken gelezen waarvoor je vroeger de tijd niet had. Er komt dus een moment dat je mogelijk niet weet wat te doen met je beschikbare tijd en dat je je gaat vervelen en piekeren. Zorg dat dit moment niet komt en maak bewust plannen. Kijk eventueel uit naar een nieuwe hobby.

Bouw rustig op

Wees nu ook weer niet te enthousiast. Start dus niet met 10 nieuwe hobby’s of start niet op 20 verschillende plaatsen als vrijwilliger.
Begin rustig, gun jezelf de tijd.

Denk aan je relaties

Mogelijk is het pensioen voor jou ook het moment waarop je van de ene dag op de andere bijna 24 uur op 24 met je partner samen bent.

Vergis je niet! Ook al ben je 10-tallen jaren samen, je zal merken dat dit een aanpassing vergt. Jij hoort graag dagelijks AC/DC of Deep Purple door de boxen knallen, terwijl je partner liever Bart Kaëll of Ann Christy zachtjes op de achtergrond hoort. Je mag er gif op nemen: na verloop van tijd nemen de irritaties bij één van de partners toe.

Misschien is je pensioen ook een ideale gelegenheid om terug wat meer met je kinderen en kleinkinderen bezig te zijn, of de contacten met andere familieleden terug aan te halen.

Werk aan je gezondheid

Is voor jou die luie stoel uitnodigend? Zorg er toch maar voor dat je voldoende beweging hebt. Door voldoende te bewegen blijf je langer fit, en kan je je zelfstandigheid langer bewaren.
Denk dus vooraf na over hoe je dagelijks wat beweging kan hebben. Alle weken een marathon lopen is niet nodig. Er zijn ook eenvoudige en aangename manier om aan lichaamsbeweging te doen. Een lieve hond ‘dwingt’ je om dagelijks een wandeling te maken. Of neem eens een kijkje bij S-Sport // Recreas.

Ook gezonde voeding draagt ertoe bij dat je langer fit blijft. Een kookcursus of kookclub kan ook een aangenaam tijdverdrijf zijn. En je hebt nog contact met anderen ook.

Bouw een nieuw netwerk uit

Zolang je werkt, behoren je collega’s tot de personen waarmee je het meest contact hebt. Misschien kan je met hen wel praten over zaken die je partner niet interesseren. Het zijn clichés, maar op het werk wordt tussen mannen heel wat meer over voetbal gepraat dan thuis. Of: vrouwen praten onderling veel meer over mode en kinderen dan met hun echtgenoot.

Vanaf het moment van de pensionering verminderen de contacten met de collega’s zeer fel of vallen ze zelfs volledig weg. Bij wie kan je nu je ei nog kwijt?

Bouw vanaf je pensioen een nieuw netwerk uit. Onderhoud of hernieuw het contact met je buren, schrijf je in voor een cursus, wordt lid van een club, … 

Met pensioen gaan kan je leren

Het moet duidelijk zijn: met pensioen gaan heeft een heel grote invloed op verschillende aspecten van jouw leven en op je relatie.
Je kan je hierop voorbereiden via een cursus ‘voorbereiding op pensioen’. Verschillende overheidsinstanties bieden hun medewerkers de mogelijkheid een dergelijke cursus vóór de pensionering te volgen tijdens de werkuren én op kosten van de werkgever. Spijtig genoeg zijn er in de private tewerkstelling slechts weinig werkgevers die hun bijna-gepensioneerde werknemers een dergelijke cursus aanbieden, of voorzien in de terugbetaling van het inschrijvingsgeld wanneer deze werknemers buiten de werkuren een cursus voorbereiding op pensioen willen volgen.

Komt je pensioen dichterbij? Overweeg dan minstens of je goed geïnformeerd je nieuwe levensfase wil aanvatten. Je vindt zeker nuttige informatie op het internet.

Felix Van Cakenberghe