Youtube

Youtube, uitgesproken als ‘Joetoeb’, daar heb je vast en zeker al over gehoord. Maar wat kan je er in hemelsnaam mee?

Heel kort gezegd: Youtube is een website waar je allerlei filmpjes op kan bekijken. Je kan ernaar surfen via je computer, of de app gratis downloaden op je smartphone. Je kan er geen volledige langspeelfilm of je favoriete tv-serie op kijken, maar wel filmpjes die door eender wie zelf gemaakt worden. “Zelfgemaakte” filmpjes klinkt misschien wat amateuristisch, maar dat hoeft het niet te zijn, integendeel. Sommige mensen hebben er hun beroep van gemaakt om over diverse onderwerpen heel professionele filmpjes op Youtube te zetten. Ze verdienen dan hun geld door reclame, want Youtube is gratis. Youtube kan misschien wat intimiderend lijken in het begin, omdat er zo verschrikkelijk veel te vinden is. Daarom enkele tips:

De truc zit er vooral in om te weten wat je zoekt. Je geeft de zoekwoorden in de zoekbalk in en dan krijg je vele filmpjes als resultaat. Hou je zoekwoorden kort en bondig, zo heb je meer kans dat er meer filmpjes aan gelinkt zijn.

Wil je weten hoe je iets moet maken of gebruiken? Dan kan je heel veel filmpjes vinden die je daar uitleg over geven. Stel, je wil beginnen met Facebook maar weet niet hoe. Dan kan je op Youtube zoeken op ‘uitleg Facebook’. Er komt meteen een lijst tevoorschijn met filmpjes die het je uitleggen. Je kan het zo gek niet bedenken, of het staat op Youtube. Zelf zeep maken? Tips om planten te verzorgen? Recepten die je voorgedaan worden? Je kan het er allemaal vinden.

Heb je gewoon zin in korte ontspanning? Ook dan kan je uren en uren zoet zijn met Youtube. Het staat vol met korte, grappige of net ontroerende filmpjes. Vooral video’s met schattige/grappige dieren zijn populair. Maar ook sketches, mensen die grappen uithalen met elkaar, … Voor elk wat wils.

Recent zijn ook de klassieke media op Youtube te vinden. Zo heeft de VRT hun ‘kanaal’ op Youtube onder “VRT NWS”. Daar kan je delen uit het nieuws, interviews en dergelijke terugvinden.

Ga vooral zelf op onderzoek uit. Als je merkt dat je filmpjes van bepaalde mensen of organisaties vaak tof vindt, kan je je ook ‘abonneren’ op hun. Zo mis je geen enkel filmpje, want je kan hen steeds terugvinden onder het kopje ‘abonnementen’. Het is volledig gratis om je te abonneren.

Laat ons weten welke toffe ontdekkingen je op Youtube hebt gedaan, via info@s-plusvzw.be. We zijn benieuwd!