Kapper

door Jan

Het wordt stilaan tijd dat ik naar de kapper kan. Mijn haarsnit, of liever, wat daar van overschiet, is niet om aan te zien.

Ik ben altijd een koele minnaar van het kapsalon geweest, ik houd er niet van als iemand aan mijn haar prutst. Met corona, en de lockdown met sluiting van de kapsalons, kwam mij dus een beetje goed uit. Tot ook ik moet vaststellen dat mijn haar nu echt wel moeilijk doet.

In normale tijden, weet ik dat ik een afspraak moet maken bij de kapper als ik mijn haar niet meer plat krijg. Het heeft de neiging om alle kanten op te willen, behalve de goede…

Mijn schoonzus is kapster, en normaal maak ik een afspraak bij haar.  Maar dat mag al een tijdje niet meer.

Mijn echtgenote wilde eigenlijk kapster worden vertelde ze mij ooit. Maar ze besloot dat niet te doen, omdat ze vreesde teveel met haar handen in koppen met vettig haar te zitten, zoals ze zelf zegt.  Ze werd dan maar verpleegster. Ik denk dat een verpleegster ook niet altijd met haar handen in propere dingen moet zitten.  Maar ik dwaal af. 

Ze wilde dus kapster worden, en dat maakte haar geschikt voor een experiment: misschien wilde zij mij van mijn corona kapsel verlossen?

Ze wilde maar dolgraag een poging wagen.  Eerst een tiental instructiefilmpjes op youtube bekeken.  Je houd het niet  voor mogelijk wat je allemaal kunt vinden op dat kanaal.  Om te knippen heb je niet veel meer nodig dan een kam en een goed schaartje.

Dus daar zat ik dan, in de keuken op een stoel, overgeleverd aan de kunsten van mijn echtgenote.

Ze was zo bang om teveel te snijden, dat je na afloop het verschil bijna niet zag.  Er lag ook niet veel haar op de grond, maar ik feliciteerde haar. Ze had immers haar best gedaan.

Ze was duidelijk opgezet met het resultaat; het was niet faliekant afgelopen, ik had mijn beide oren nog, en belangrijker; geen kappen in mijn haar.

Maar na een week vroeg ze zelf om het nog eens te knippen. Blijkbaar vond ze zelf ook dat er wat extra af mocht. Dat is het voordeel van een kapper in huis te hebben, je moet je niet verplaatsen, en de kapper maakt je attent op de noodzaak de schaar boven te halen.  Dus als je mij ziet met een fris geknipt kapsel, oordeel dan niet dat ik de regels overtrad; ik ben gewoon het studie-object van mijn echtgenote.

Jan