Wandelen is goed voor je gezondheid, fysiek en mentaal. Een frisse neus halen, in beweging zijn, je gedachten kunnen verzetten ... Het zijn allemaal dingen die goed zijn om je beter in je vel te voelen. Als je ouder wordt is het niet meer altijd vanzelfsprekend om lange wandeltochten te doen, maar zijn aangepaste wandelingen op maat en in groep wel een goede stimulans om te blijven wandelen en dus bewegen.
S-Plus organiseert jaarlijks verschillende gezondheidswandelingen per provincie, in de natuur en aangepast aan de wandelaars die meegaan. We praten met Jean-Pierre (67), een wandelbegeleider uit Vlaams-Brabant en vragen Gerda (70), een wandelaarster uit Limburg, waarom ze graag meegaat met de wandelingen.

Jean-Pierre, jij bent wandelbegeleider in Vlaams-Brabant. Hoe ben je vrijwilliger geworden?
Jean-Pierre: “Ik ben al vele jaren vrijwilliger, onder andere als begeleider van wandelingen. Ik ben rustig begonnen met hier en daar eens een kleine wandeling of uitstap te organiseren voor S-Plus. Ik deel heel graag mijn ervaringen met mensen en door activiteiten en wandelingen te organiseren kan ik hier mijn ei kwijt.”
Het leukste is wanneer één van de deelnemers zijn kennis deelt
Als je gezondheidswandelingen voorbereidt, waar hou je dan rekening mee?
Jean-Pierre: “Het aanbod bij S-Plus is zo groot dat er voor iedereen wel een wandeling is. Persoonlijk kies ik voor de wat langere afstand maar zelden meer dan 8 km. In Brabant en net daarbuiten is er genoeg variatie voorhanden om elke keer een ander soort parcours aan te bieden. De ene keer is het een vlakke omloop en volgen we de loop van een rivier of een beekje,
de andere keer zijn het de heuvels van het Hageland of stappen we door de bossen van het Meerdaalwoud. Ik doe inspiratie op bij Toerisme Vlaams-Brabant en bij Natuurpunt. Je vindt er instant informatie over de afstand, de ondergrond en een korte samenvatting over de wandeling. Ik stel dan een lijstje op van meerdere wandelingen om deze te toetsen op bereikbaarheid, aanwezigheid parking, sanitair, een drankgelegenheid in de buurt om achteraf na te praten. Er zijn deelnemers die van redelijk ver komen en graag vooraf iets willen eten dus bekijk ik of er ook eetgelegenheden aanwezig zijn. Ik bekijk ook de omloop: is er een mooi evenwicht tussen verharde en onverharde wegen? Zijn de hellingen niet te steil en hoeveel zijn er? Kunnen we een alternatieve route nemen indien nodig? Eénmaal de selectie gemaakt, plaats ik de wandelingen op de kalender en stuur ik mijn voorstellen door naar S-Plus.”

Hoe draag jij bij aan de gezondheidswandelingen, wat maakt de wandelingen toch dat beetje anders dan een doorsnee wandeling in groep?
Jean-Pierre: “Ik duik voor de wandelingen in boeken, toeristische brochures en pluis het internet uit om allerlei gegevens over de geschiedenis, de geografie, de natuur of lokale culinaire specialiteiten te verzamelen. Het leukste is wanneer één van de deelnemers zijn kennis over de streek of iets anders deelt. Het is verbazingwekkend hoeveel kennis er mee wandelt. Toevalligheden die we tegenkomen, zoals een vogel, paddenstoelen, een monument, bomen of rare huizen worden bekeken en van de nodige commentaar voorzien.”
Hoe beschrijf jij jouw wandelgroepen?
Jean-Pierre: “Iedereen kent zowat iedereen en zorgt tijdens de wandeling voor elkaar. We waarschuwen elkaar voor de gevaren van de openbare weg, dat moet wel in onze dichtbevolkte provincie en voor de soms diepe plassen die wij onderweg tegenkomen. Regelmatig tijdens de wandeling de groep terug laten samensmelten zorgt ervoor dat je weer voor even met een nieuwe wandelpartner op pad kan. Zo krijg je als nieuwe deelnemer de kans om met iedereen kennis te maken. Iedereen voelt zich direct welkom.”
We wandelen altijd in een heel fijne groep
Gerda, jij en je man zijn wandelaars in de provincie Limburg, hoe ben je bij de gezondheidswandelingen terecht gekomen
Gerda: “Sinds 2019 zijn mijn man en ik aangesloten bij Solidaris en hebben wij de activiteiten van S-Plus Bilzen leren kennen. De wandelingen spraken ons wel aan. Deze gaan door op zondag (laatste van de maand) en woensdag (2-wekelijks). In juli en augustus ligt het stil, maar vanaf september tot en met november gaan we op pad.”
Wat zijn de redenen dat je meewandelt met de gezondheidswandelingen?
Gerda: “Ik vind wandelen heel leuk, zeker als het in groep is. Mijn man heeft reuma en grote wandeltochten in bijvoorbeeld Oostenrijk, lukken niet meer. Maar de gezondheidswandelingen zijn aangepast (max. 7 km) en dat lukt nog wel. We kijken er telkens heel erg naar uit, onze agenda wordt aangepast aan de hand van de wandelingen want ik wil ze zeker niet missen. De groep is ook altijd heel fijn, ik heb al nieuwe vrienden gemaakt. We leggen snel contact met nieuwe wandelaars en dat maakt het wandelen in groep heel leuk.”
Vind je dat er rekening gehouden wordt met de groep door de organisatoren en begeleider?
Gerda: “Jazeker, we wandelen meestal in de natuur en bossen. Daar is de grond zachter, wat maakt dat wandelen makkelijker gaat. Sommigen onder ons zijn fervente wandelaars, maar we wachten altijd op de anderen in de groep, zodat we alles samen kunnen uitwandelen. Na de wandeling is er vaak ook nog de mogelijkheid om iets te drinken en eten, dat is ook heel fijn!”
Merk je dat je er fysiek en mentaal een opkikker van krijgt?
Gerda: “Ja hoor, wandelen geeft me veel energie. Het is goed voor de gezondheid, mijn cholesterol stond zelfs te laag, zei de dokter onlangs (lacht). Ook de contacten in de groep zijn goed voor de mentale gezondheid, ik kom altijd voldaan terug van een dagje op stap. Ik spoor daarom ook graag anderen aan om mee te gaan, niet twijfelen!”

Heb je zin gekregen om mee te gaan wandelen?
Een overzicht van de wandelingen vind je in onze jaarbrochure of via www.s-plusvzw.be/gezondheids-wandelingen
Dit is een artikel uit S-Plus Mag april - mei - juni 2025. Lees hiernog meer artikels.