Kom naar Apero Solo!

15-01-2024

De laatste jaren merken we een fikse stijging van alleenstaanden in België, ook bij ouderen. De oorzaken hiervoor gaan van vergrijzing tot meer zelfstandigheid alsook een stijging van het aantal echtscheidingen op latere leeftijd. Die maatschappelijke verandering gaat gepaard met specifieke vragen en bezorgdheden. Of het nu gaat om voldoende betaalbare woningen, om aangepaste (thuis)zorg voor ouderen of om fiscale rechtvaardigheid, al te vaak voelen alleenstaanden zich vergeten of genegeerd. De misvatting dat alleenstaanden altijd op zoek zijn naar een levenspartner blijkt vaak ook een drempel te zijn als het gaat om vriendschappelijke contacten te zoeken. Aan S-Plus om deze doelgroep niet te vergeten.

Apero Solo, een leuke avond met hapjes en drankjes, is hiervan een mooi voorbeeld. Tijdens deze activiteit genieten de deelnemers van een hapje, dat ze zelf in groepjes klaarmaken, en een drankje. Op deze gezellige avond komen de babbels vanzelf tussen pot en pint. Samenzijn is een belangrijke factor tijdens deze activiteit maar ook de vragen en noden waar alleenstaanden soms mee geconfronteerd worden, kunnen hier besproken worden. Vorig jaar organiseerde S-Plus een eerste editie van Apero Solo. Pascale Bogaerts was één van de deelnemers in de provincie Antwerpen. Zij vertelt ons wie ze is, waarom ze meedeed en wat ze vond van deze avond voor alleenstaanden.

Op financieel vlak word je als alleenstaande erg benadeeld

Dag Pascale, stel jezelf eens voor
Pascale: “Ik ben Pascale Bogaerts, 56 jaar, heb 3 kinderen en 4 kleinkinderen. Vroeger werkte ik in de zorg, maar door een zware operatie werd ik werkonbekwaam. Dat was een zware
tegenslag aangezien ik echt een bezige bij ben en ik ineens in een zwart gat viel. Dan ben ik op zoek gegaan naar vrijwilligerswerk om dit te compenseren. Zo ben ik ondertussen al bij vele organisaties vrijwilligster. Ik begeleid onder andere reizen en wandelingen voor S-Plus. Ik
wil graag onder de mensen zijn, liefst zelfs bij oudere mensen. Iets kunnen betekenen voor hen geeft me voldoening en zo voel ik me ook niet eenzaam.”

Je was aanwezig op onze activiteit voor alleenstaanden. Woon je alleen?
Pascale: “Ja, sinds 2002 ben ik gescheiden. Ik heb ondertussen al heel wat latrelaties gehad, maar sinds 3 jaar ben ik alleen. Ik ben heel erg op mezelf gesteld en hoef niemand meer in huis. Ik wil zelfstandig op mijn eigen benen staan en mijn eigen ding kunnen doen. Zo zou ik al mijn vrijwilligerswerk niet kunnen doen als er ook nog een partner zou zijn die mij op mijn aanwezigheid thuis wijst. Ik ben een ondernemende vrouw en wil dit zo houden.”
 

Alleenstaand zijn geeft je inderdaad wat meer vrijheden, maar bots je soms niet op
nadelige zaken?
Pascale: “Op financieel vlak word je als alleenstaande erg benadeeld. Dat is ook een reden waarom ik zoveel vrijwilligerswerk aanneem. Om je hobby’s te kunnen beoefenen of eens lekker uit te gaan eten, heb je geld nodig. Als alleenstaande is dat niet zo evident, alles kost veel geld. Een goed voorbeeld hiervan zijn de singlekamers. Ik ga graag op reis maar dan moet ik een singlekamer nemen en dan betaal je meer. Ik vind dat echt schandalig. Het is niet omdat je single bent, dat je daarom moet afgestraft worden, ik kan daar toch niets aan doen? Nochtans doe ik niet graag dingen alleen, ik ben graag onder de mensen. Ik probeer zoveel mogelijk dingen samen te doen met anderen.”

Zo te horen heb je een druk sociaal leven. Spreek je vaak af met vrienden?
Pascale: “Ik heb al 30 jaar een hele goede vriendin die ook alleenstaande is. Samen met haar probeer ik zoveel mogelijk af te spreken om samen dingen te doen die ik echt niet graag alleen doe. Zo gaan we bijvoorbeeld regelmatig naar de sauna, maar kunnen we evengoed genieten van eens lekker te gaan eten of een terrasje te doen.”

Als je met andere mensen afspreekt, komen die vaak in koppel of zijn ze op zoek naar een relatie. Bij Apero Solo waren alle deelnemers single en dat voelde goed

Samen iets eten en drinken is altijd leuker dan alleen, daar sluit Apero Solo volledig bij aan. Hoe heb je onze activiteit ontdekt en wat sprak jou hierin aan?
Pascale: “In S-Plus Mag las ik over een activiteit voor singles, waar ook gekookt werd. Dat leek wel iets voor mij, of beter gezegd voor ons, want ik heb meteen mijn vriendin daarover aangesproken. Een leuke activiteit waar we misschien nieuwe mensen leren kennen en nadien nog verder mee kunnen afspreken. We hebben ons dan ook direct ingeschreven.”

Hoe verliep die avond?
Pascale: “Het was een leuke en gezellige avond. Bij ontvangst kregen we een drankje aangeboden en konden we ons vervoegen bij de andere deelnemers. Dan werden we in groepjes verdeeld zodat we de aperitiefhapjes konden klaarmaken. Er was een gezellige sfeer en er werd gebabbeld over koetjes en kalfjes. Als de hapjes klaar waren, brachten we ze samen aan een tafel en hebben we hier lekker met zijn allen van gesmuld.”

Voldeed de activiteit aan jouw verwachtingen?
Pascale: “Activiteiten specifiek voor alleenstaanden kan je bijna niet vinden, dus ik keek er wel naar uit om andere mensen te leren kennen. Ik ben vooral op zoek naar vriendschap. Als je met andere mensen afspreekt, komen die vaak in koppel of zijn ze op zoek naar een relatie. Bij Apero Solo waren alle deelnemers single en dat voelde goed. Tijdens zo’n activiteit kan je andere mensen ook aanzetten om eens buitenshuis te komen en bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te doen. Apero Solo is daarom een perfect moment om singlemensen samen te brengen en hierover te praten. Ik heb leuke babbels gehad die avond maar heb jammer genoeg geen nieuwe contacten gelegd. Dat is spijtig maar dat kan gebeuren.”

Kom je volgend jaar weer naar onze Apero Solo?
Pascale: “Jazeker, ik wil zelfs trekker zijn om deze activiteit mee op poten te zetten in mijn provincie. Ik hoop ook dat er nog meer van deze activiteiten worden georganiseerd, want samen dingen doen is altijd leuker dan alleen, ook al heb je al dan niet gekozen om single te zijn.”

Kom jij ook graag naar Apero Solo in je buurt?
15 maart 2024, De Molenborre in Halle, Molenborre 12a
02 546 15 92 | brabant@s-plusvzw.be | prijs: € 15
19 april 2024 om 18 u., Gildezaal, Joris van Oostenrijkstraat 65, 3511 Kuringen
011 24 73 60 | limburg@s-plusvzw.be | prijs: € 5
19 april 2024 om 14 u., Solidaris, Noordlaan 19, 9200 Dendermonde
09 333 57 76 | o-vl@s-plusvzw.be | prijs: € 5
19 april 2024 om 18 u., Vevino, Vrijdomkaai 7, 8530 Harelbeke
056 23 03 88 | s-plus.wvl@s-plusvzw.be  | prijs: € 5
20 april 2024 van 15 – 21 u. (met wandeling), cc Binder, Forum 9, 2870 Puurs-Sint-Amands
03 285 43 36 | antwerpen@s-plusvzw.be | gratis

Dit is een artikel uit S-Plus Mag januari - februari - maart 2024. Lees hier nog meer artikels.