Geen dag als een ander

18-10-2023

Tegenwoordig is elke dag wel een bijzondere dag, een Dag van de Arbeid, een Dag van de leraar, noem maar op. Morgen 19 oktober roept Kom op tegen Kanker uit tot de Dag tegen Kanker. Op verscheidene plaatsen in het land worden gele lintjes uitgedeeld, als symbool voor de solidariteit met kankerpatiënten en hun naasten. 

Iedereen heeft in zijn heel nabije of, als je geluk hebt, in zijn wat ruimere omgeving kennis gemaakt met deze ziekte. Nog niet zo lang geleden was de diagnose kanker in de meeste gevallen noodlottig. Tegen de ziekte was weinig of niets te doen. De medische wereld deed alles wat mogelijk was, maar het was heel vaak een beetje tijd winnen. Er werd wel gezegd dat je als patiënt er moest voor vechten, op de overlijdensberichten stond ‘na een moedige strijd’ en ‘een slepende ziekte’, want het woord kanker was taboe.

Zo’n ziekte heeft een patiënt niet alleen. De hele omgeving wordt getroffen. 

Intussen mogen we, dankzij de enorme inspanningen van de wetenschap en de geneeskunde, minder donker naar kanker kijken. Er zijn reuzeschreden gezet in de richting van behandeling, zodat mensen weer een toekomstperspectief kunnen hebben. Daarnaast zijn zoveel acties ter voorkoming van kanker opgestart, b.v. tegen het roken. Preventie is inderdaad een heel belangrijke schakel in de aanpak van de ziekte. Maar desondanks blijven veel mensen getroffen worden. 

Voor die mensen werken organisaties als Kom op tegen Kanker. Vele vrijwilligers zetten zich dagelijks in bij de begeleiding van zieken, bij de verdere opvang van (ex-)patiënten, bij de ondersteuning van de families. Want zo’n ziekte heeft een patiënt niet alleen. De hele omgeving wordt getroffen. 

Vandaag de dag horen en lezen we altijd maar dat senioren ‘geactiveerd’ zouden moeten worden; Wel, als u, lezer, echt geactiveerd wil worden, sluit u dan aan bij de talrijke vrijwilligers die meehelpen deze ziekte draaglijker te maken voor patiënten en omgeving. En dat kan u ook doen bij andere soortgelijke organisaties als de Parkinsonliga, de MS-liga, noem maar op. Dat doet het Bruto Nationaal Product wel niet stijgen, maar wel het Netto Nationaal Welzijn. Waar wacht u op?

Meer info
https://www.komoptegenkanker.be/dagtegenkanker