De magie van lichtjeswandelingen

26-10-2023

Nu de dagen weer wat korter worden en kerst al om de hoek lonkt, hunkeren we naar warmte en gezelligheid. Dat merk je ook aan de vele lichtfestivals en lichtwandelingen die verspreid over Vlaanderen georganiseerd worden.

Lichtfestivals en lichtjeswandelingen worden overal in Vlaanderen georganiseerd, door steden en dorpen, in parken of op kasteeldomeinen. Bij het schrijven van dit artikel – begin juli 2023 – is nog niet alle info gekend. Toch willen we jullie al inspireren met enkele grote en minder grote lichtjesevenementen. 

In Brugge kan je een bezoek brengen aan ‘Wintergloed’, een winters festijn vol zinnenprikkelende ervaringen, een lichtjesbelevingswandeling, een uniek schaatsdecor op het Minnewater, een gezellige winterbar, 2 kerstmarkten en veel winkelplezier tijdens de shoppingdagen. Wat kleiner, maar zeker niet minder gezellig, is ‘Koksijde by light’, een magische lichtwandeling langs sfeervolle lichtcreaties in Koksijde-Bad. 

Het driejaarlijkse Lichtfestival in Gent verlicht de stad met het werk van nationale en internationale lichtkunstenaars. Je leert er de historische plekken en monumenten op een andere manier kennen. 

De ZOO van Planckendael pakt tijdens de wintermaanden uit met ‘Dragons & Unicorns’. In dit lichtavontuur voor groot en klein vliegen de draken je rond de oren en zorgen mystieke eenhoorns voor een magische sfeer.

In Limburgkan je dan weer naar ‘Winterlicht’ in Bokrijk. Tussen kerst en nieuwjaar organiseren ze 5 winteravonden met theater-, muziek- en circusacts, dansende licht- en vuurinstallaties, ambachtendemonstraties en nostalgische attracties. Boeiend voor jong en oud. 

Het Dilbeekse cultuurcentrum Westrand tovert het domein van de Charleroyhoeve en de prachtige abdijtuin in Grimbergen om in een feeëriek landschap waarin licht en vuur centraal staan. Er zijn zowel binnen als buiten activiteiten, eten doe je aan de foodtrucks. 

In het park rond het kasteel van Terhulpen kan je opnieuw naar ‘Lanterna Magica’. Je wordt meegenomen naar een echt boswonderland, met muziek, schaduw- en lichtspel. Je ontdekt de natuur op een ongeëvenaarde manier en geniet intussen van een prachtige herfstsymfonie.

Praktisch

Wintergloed – Brugge 
Van 24 november 2023 tot en met 7 januari 2024 
Gratis, meer informatie via www.brugge.be/wintergloed

Koksijde by light 
Van 16 december 2023 tot en met 7 januari 2024, telkens van 16 tot 23 uur 
Gratis, meer info via www.visitkoksijde.be

Lichtfestival – Gent 
Van 31 januari tot en met 4 februari 2024
Gratis, meer informatie via https://lichtfestival.stad.gent 

Dragons & Unicorns ZOO Planckendael 
Van 27 oktober 2023 tot en met 7 januari 2024 
Betalend, combitickets met bezoek aan de dierentuin mogelijk. Meer informatie via www.zooplanckendael.be 

Winterlicht – Bokrijk
Van 26 tot en met 30 december 2023
Betalend, tickets en info via www.bokrijk.be

Feeëriek Lichtfestival ‘Lumineus’ – Grimbergen 
Van 26 tot 27 januari 2024 
Betalend, tickets en info via www.westrand.be

Lanterna Magica Kasteel Terhulpen 
Van 20 oktober tot en met 26 november 2023 
Betalend, tickets en info via www.lanternamagica.be

Dit is een artikel uit S-Plus Mag oktober-november-december 2023. Lees hier nog meer artikels.