Leesplussers@school

Naar aanleiding van een buurtproject dat S-Plus organiseerde met een school, werd er een nood vastgesteld. Binnen de eigen leerlingenpopulatie zijn geen of weinig Nederlands sprekende (groot)ouders beschikbaar of ge├źngageerd voor projecten in de klas rond lezen. Met Leesplussers@school gaan senioren op vrijwillige basis voorlezen in klassen om het plezier in lezen te stimuleren. Het is een hulpmiddel om de taalachterstand te overbruggen en misschien zelfs weg te werken. 

Het proefproject liep in samenwerking met GO! School Stippe Stap in Genk, een school met een zeer hoof percentage kinderen met een migratie achtergrond. Plussers gingen hierbij voorlezen aan een kleine groep kinderen uit het eerste leerjaar.

Dankzij het voorlezen wordt het plezier in lezen, de taalvaardigheid en de Nederlandse taal gestimuleerd. Maar het project gaat verder dan voorlezen alleen, het helpt ook om de generatiekloof te overbruggen. Plussers die samen met kinderen lezen, praten en vertellen, dat is leren van elkaar, kennismaken met elkaars leefwereld en zorgen voor elkaar (gemeenschap tot gemeenschap). 

Wie?
Leesplussers@school zijn vrijwilligers die op een interactieve manier gaan voorlezen aan een groep kinderen uit de lagere school. Hierdoor maken we lezen fun!

Wat?
Maar we gaan verder dan enkel voorlezen. Ouderen en kinderen die samen lezen, praten en filosoferen, dat is leren van elkaar, kennismaken met elkaars leefwereld en zorgen. We verkleinen een beetje de generatiekloof. Daarbij zijn verhalen een hefboom voor taalontwikkeling en ze prikkelen de verbeelding, de voldoening om te dromen en je in te leven.

Waar? 
Wij komen tot aan jullie school en/of organisatie binnen de provincie Limburg. Wij beschikken zelf over een leeskoffer met groot assortiment boeken, een kamishibai en de beste leesplussers om er een fijn leesmoment van te maken. 

Kostprijs? 
Gratis 

Hoe? 
Heb jij als school nood aan onze voorleesvrijwilligers in de klas? Aarzel niet en neem dan zeker contact op met S-Plus Limburg. Wij zorgen voor een aanbod op maat dat laagdrempelig, interactief en intergenerationeel is!
T 02 515 02 06
Einfo@s-plusvzw.be

Gezocht: enthousiaste leesplussers!

Is voorlezen jouw ding? Ben je iemand die vindt dat je op iedere leeftijd kan filosoferen? Vind je dat ieder kind in deze maatschappij dezelfde kansen verdient? Dan zal je je zeker thuis voelen bij 'Leesplussers @school'. 

 • Je bent 55+
 • Je ziet kwaliteiten in ieder kind
 • Je kan gepassioneerd vertellen
 • Je wil je engageren om op kinderniveau te fi losoferen
 • Je spreekt goed en vlot Nederlands
 • Je kan je vinden in de missie en visie van S-Plus
 • Je bent bereid om je hiervoor te verplaatsen
 • Je kan je vrijmaken tijdens schooluren 

Wij bieden je

 • Praktische en inhoudelijke ondersteuning
 • Een warme en laagdrempelige organisatie
 • Een verzekering voor burgerlijke aansprakelijkheid en voor lichamelijke ongevallen 
 • Kilometervergoeding (we houden het binnen Limburg) 

Nieuwsgierig? Mail naar limburg@s-plusvzw.be of bel naar 011 24 73 62

Lees ook
Plussers geven kinderen extra leeskansen in Hemiksen