Zijn eieren wel gezond?

door Melissa Tihange

Tijdens het paasontbijt mag een lekker eitje niet ontbreken, of het nu een spiegelei of een hard gekookt eitje is. Eieren zijn rijk aan goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, mineralen en vitaminen. Maar hoeveel eieren mag je per week eten? Wat is het verschil tussen biologische- en scharreleieren? En waar bewaar je ze het best?

Gezond of niet?

Vroeger kreeg je vaak te horen dat je niet meer dan 3 eieren per week mocht eten, omdat het slecht zou zijn voor de cholesterol en het risico voor hart- en vaatziektes vergroot. Tegenwoordig is die stelling al achterhaald. Er zit natuurlijk wel wat cholesterol in eieren, maar het zijn vooral verzadigde vetten die een verhoging van het cholesterolgehalte in je bloed kunnen veroorzaken. Denk aan vet vlees, volle melkproducten, koekjes en snacks.

Eieren bevatten essentiële voedingsstoffen, zoals eiwitten, mineralen en vitamines.

In de voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven bevinden eieren zich in de lichtgroene groep. Ze zijn dus niet schadelijk voor onze gezondheid, maar zeker ook geen wondermiddel. Wel bevatten eieren heel wat essentiële voedingsstoffen, zoals eiwitten, mineralen (ijzer, zink, fosfor,…) en vitamines (B12,D, A,…). Afhankelijk van wat je tijdens de dag eet wordt aangeraden om niet meer dan 6 eieren per week te eten. Let op, eieren in gebakjes of mayonaise worden meegeteld! Je mag dus gerust wat vaker een ei eten, zolang je verder gezond en gevarieerd eet.

Bruin versus wit? Biologisch- versus scharreleieren? Of eieren van eigen kippen?

Bruine of witte eieren zijn even gezond. De kleur van de schaal is afhankelijk van het ras van de kip, en de kleur van de dooier wordt beïnvloed door het voer die de kippen krijgen, en maakt eigenlijk helemaal geen verschil.

Ook biologische- en scharreleieren bevatten evenveel goede voedingsstoffen. Het verschil zit hem in de levensomstandigheden. Biologische kippen mogen naar buiten en hebben meer ruimte om te bewegen dan scharrelkippen.

En als kippen buiten kunnen, dan wordt het moeilijker om ze af te schermen tegen vervuiling. Zo kunnen de eieren van je eigen kippen, die rondlopen in je tuin, meer schadelijke stoffen bevatten dan eieren uit de supermarkt. Het is dus aangeraden om niet meer dan 2 eieren per week van je eigen kippen te eten. Wil je toch zeker zijn, dan kan je jouw grond met een bodemstaal testen. Als er geen vervuiling wordt gevonden, dan zijn ze even veilig als eieren uit de supermarkt.

Waar bewaar je eieren het best?

In de koelkast blijven eieren langer vers en wordt de groei van bacteriën afgeremd.

Er zijn heel wat misverstanden rond het bewaren van eieren. De ene bewaart ze in de koelkast, de andere dan weer op het aanrecht. De juiste manier is om de eieren in de doos in de koelkast te bewaren. Zo blijven ze met de koude temperaturen langer vers en wordt de groei van bacteriën, zoals salmonella, afgeremd. Het doosje zorgt er dan weer voor dat ze niet uitdrogen en langer goed blijven.

“Maar in de supermarkt staan ze ook niet in de koeling.” Klopt. Stel dat eieren wel in de koeling staan, en jij steekt ze in je boodschappentas om mee naar huis te nemen, dan kan er door het temperatuurverschil condensvorming optreden. En als een ei vochtig wordt, dan krijgen bacteriën vrij spel. Door ze niet in de koeling te bewaren, zal er minder condensvorming optreden en blijven eieren langer goed.

Staan je eieren thuis al even in de koelkast en je weet niet of ze nog goed zijn? Dan kan je dit met een eenvoudig truckje nagaan. Vul een glas met water en leg het ei er voorzichtig in. Zakt het ei naar de bodem, dan is het goed. Hoe meer het ei kantelt en naar de bovenkant wijst, hoe ouder het ei. Blijft het ei op het water drijven, dan is het ei niet meer vers.

Ei-weetjes

  • Door eieren met de punt naar beneden te bewaren, blijven ze langer goed.
  • Een eidooier bevat de meeste voedingsstoffen.
  • Bruine eieren worden gelegd door kippen met rode oorlellen. Kippen met witte oorlellen leggen...witte eieren!
  • Door een ei na het koken onder stromend koud water te houden kan je het nadien beter pellen.
  • De cijfers die op eieren staan hebben daadwerkelijk een betekenis. Zo geeft het eerste cijfer, van 0 tot 3, aan hoe de kippen leven. Hoe lager het cijfer, hoe beter het leven was van de kip. De lettercode toont dan weer het land van herkomst – in België is dat BE.

Geniet dus met Pasen maar van een lekker eitje of twee, of het nu van chocolade is of van een kip komt!