Zalm met prei en appeljulienne
Mijn wieg stond in de stad, met andere woorden ik ben een stadskindje. Gelukkig hadden mijn ouders een huis gekocht in een buitenwijk, een kinderrijke omgeving, waar we nog vrij op straat konden spelen en waar de tuinen achteraan open waren. Zo konden we van de ene tuin in de andere om met onze vrienden te spelen.
Bij iedereen was er gras gezaaid, om de spelende kinderen vrijheid te geven, behalve een tuin twee huizen verder, dat was een ouder koppel dat voor de eigen groentjes zorgden. Zij hadden een zeer goed onderhouden groentetuin, waar de groentjes uit de grond schoten, en waar we steeds op onze hoede moesten zijn. Maar we waren kinderen en op een bepaald moment was er toch vrij veel door en tussen de groenten gelopen. Je kan het al raden, de jonge groentjes hadden het te verduren gehad. Als gevolg moesten we allen in onze portemonnee zitten om de kosten te vergoeden en ook om de groenten opnieuw te planten. Het was de jonge prei die het hardste te verduren had gekregen en opnieuw moest aangeplant worden. Nu had de buurjongen de taak op zich genomen en had op een avond alle prei geplant, hij had ze echter allemaal met het groen in de grond gestoken, omdat dat deel slapper was. Met als gevolg, de buren nog bozer en ouders die er gelukkig wel om konden lachen. Iedere keer ik prei aankoop en gebruik in de keuken denk ik met een glimlach aan deze leuke kindertijd.
Benodigdheden:
- 800g zalm
- 5 preiwitten
- 2 appels
- 1 ui
- 2 dl visfumet of 2 dl visbouillon van een blokje
- vetstof
- peper & zout
- 1 dl room
Werkwijze:
- Kruid de vis met peper en zout.
- Verhit de vetstof, bak de vis af langs beide kanten op een zacht vuurtje en laat het garen gedurende ongeveer 15 min. Of leg de gekruide vis in een ovenvaste schaal en laat garen gedurende 30 min. in een voorverwarmde oven aan 180°C.
- Reinig de preiwitten, spoel ze af en snijd ze fijn.
- Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd ze vervolgens julienne.
- Stoof de prei en de appel in een weinig vetstof en water gaar. Zorg ervoor dat de appel niet tot moes kookt.
- Pel de ui en snipper fijn. Stoof hem in een weinig vetstof en voeg een beetje visbouillon toe en laat inkoken tot de helft.
- Werk de saus af met room.
- Versnijd de vis en schik op de borden, nappeer met saus en omring met de gestoofde prei en appel.
Tips:
Julienne = in fijne staafjes snijden van ongeveer 4 cm lang en 3 mm dik.
Je kan ook opdienen met aardappelpuree.
Verwerk het groen van prei in een soep of snipper ze zeer fijn, stoof ze en verwerk ze in de puree.