Worteltjes, lekker en gezond

door Carine

De meest gekende groente, waarschijnlijk voor de meesten onder ons, de eerst geproefde groente ooit. Waarom is dit de meest geprefereerde groente voor kinderen? 

Logisch, voor wie een beetje af weet van de smaakontwikkeling bij jonge kinderen en wie de smaakplekken kent, maar minder evident voor leken. Vooraan op onze tong is de zone waar we zoet proeven, bij een baby'tje zit de tepel van de moederborst vooraan in  de mond, moedermelk is licht zoet van smaak en voldoet een kind op velerlei manieren, de melk stilt de honger, de eerste smaak ontwikkeling zoet wordt bevredigd en men krijgt de moederwarmte. En als we nu verder denken, een wortel is ook licht zoet van smaak en bevat essentiële voedingsstoffen, dus uitgesproken lekker als start van de vaste voeding.

Los van dit alles, vinden zeer veel mensen dit een lekkere groente en waarom zouden we bij een feestmenu onze kroketjes niet vervangen door een triootje van wortel-, broccoli- en knolselderpuree?

WORTEL-, BROCCOLI- EN KNOLSELDERPUREE

INGREDIËNTEN
1/2 kg wortels, 1/2 kg broccoli, 1/2 kg knolselderij, 1 kg aardappelen, 3 x 30g boter, peper, zout, tijm, nootmuskaat, 1 koffielepel suiker, 3 soeplepels room

WERKWIJZE
Schil de aardappelen, spoel en kook ze gaar in water met zout gedurende ongeveer 18 min.
Schraap de wortels, spoelen, in schijfjes snijden en kook ze gaar in water met zout en takje tijm in ongeveer  20 min. Giet af door een verzijp.
Spoel de broccoli en kook gaar in een weinig water en zout gedurende ongeveer 14 minuten en giet af door een verzijp.
Schil de knolselderij,  spoel, snijd in stukken en kook gaar in water met zout gedurende ongeveer 20 min. Giet af door een verzijp.
Verwarm in de respectievelijke kookpotten de 30 g boter en voeg de groenten toe in de respectievelijke kookpotten, laat de groenten afzonderlijk even stoven in de boter.
Verdeel de aardappelen over de 3 kookpotten en kruid de worteltjes met peper en een weinig suiker, de broccoli met peper en nootmuskaat, de knolselderij met peper. 
Giet bij iedere kookpot 1 soeplepel room en pureer.

TIPS
Dien op bij een lekker wildgebraad of ander gebraad.
Om het extra feestelijk te maken, schep van iedere groente met een ijsschepper een bolletje op ieder bord , de kleurencombinatie geeft uw gerecht een extra feestelijke tint.
Je kan ook in een kleine ovenschotel de drie groenten naast elkaar scheppen, bestrooi met gemalen kaas en even gratineren.