Wortelcake
Sinterklaas kapoentje, ik zet mijn schoentje, wat is dat lang geleden. Toen we klein waren mochten we vanaf 25 november onze schoen plaatsen, met wat lekkers voor het paard van de lieve sint, een raapje of en wel meestal een wortel. ‘s Morgens was het dan snel kijken wat de lieve man gebracht had, wat snoep en een gezond stukje fruit en op 5 of 6 december was het dan een tafel vol lekkers en speelgoed of wat we graag zouden krijgen.
Op één van die dagen had ik een speciale wortel gevonden, extra groot, maar ook krom en gebogen, en wou deze grote wortel voorbehouden voor het paard van de sint, groot was mijn verrassing als ik diezelfde wortel ’s anderendaags in de koelkast zag liggen. De uitleg van mijn mama zal ik nooit vergeten. Het paard had teveel zoet gegeten, had tandpijn gekregen en kon hierdoor niet in de wortels bijten. Ik was dan ook superblij dat de wortel volgende dag verdwenen was, de tandpijn was over.
Ik vermoed dat mijn ouders dit verhaal wel meermaals opgehaald hebben en er nog lang met plezier op terug dachten.
Benodigdheden voor 6 personen:
- 2 eieren
- 225g lichtbruine basterdsuiker
- 1 theelepel kaneel
- sap en rasp van één sinaasappel
- 75 g fijngehakte noten naar keuze
- 150 ml zonnebloemolie
- 200g bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 300g wortels
Afwerking:
- 200g platte kaas (vol)
- poedersuiker
- 1 eetlepel sinaasappelsap
- enkele volledige noten
Werkwijze:
- Mix de eieren met de suiker, kaneel en sinaasappelsap los. Mix de olie erdoor. Rasp de wortels op een fijne rasp, en voeg toe.
- Mix dan de bloem met bakpoeder erdoor en schep tenslotte de noten door het beslag.
- Giet in een ingevette ronde vorm (28 cm) of een rechthoekige en bak in een voorverwarmde oven aan 175°C gedurende 35 à 40 minuten.
- Laat afkoelen en haal uit de vorm.
- Meng ondertussen de platte kaas met de sinaasappelsap en meng er naar smaak poedersuiker door.
- Bestrijk de cake als hij is afgekoeld met de room en versier met de noten.
Tip:
Je kan de cake ook doorsnijden en de room tussen de cake leggen en het resterende bovenop en versieren met noten of marsepein worteltjes.