Woelige economische periode

door Jan

Het lijkt een vaststaand gegeven: de specialisten in onze samenleving veranderen naar gelang de aandacht van de media, en het publiek. Tot een paar weken geleden hadden we in België 11 miljoen virologen. Deze zijn op korte tijd omgeschoold tot even zovele specialisten defensie. Dat enige kennis van zaken hierbij nuttig kan zijn, doet voor velen niet eens ter zake. Onlangs vertelde een buur mij onomwonden, en zonder blozen, dat hét grote probleem was dat de NAVO geen leger heeft. Een echte kenner dus.

Hoge inflatie en stijgende rentevoeten zullen ongetwijfeld de economische groei afremmen.

Maar we beleven bijzondere tijden, dat mag duidelijk zijn.

We worden met onze neus op feiten gedrukt, waar we vroeger graag van weg keken. Veel te lang zijn we de tijden van vrede en voorspoed als gewoon gaan beschouwen, zijn we het normaal gaan vinden dat de ‘Sky the limit’ was. Maar nu merken we dat het kleine laagje vernis, ook soms 'beschaving' genoemd, bijzonder dun is en wel heel snel kan worden ‘weggekrabt’.

Een oorlog aan onze achterdeur heeft ons wakker geschud, maar nog is het niet gedaan. Ook economisch staat de barometer op onweer.

Het lijkt er immers op dat de goede economische tijd achter ons ligt. De financiële wereld verwacht een woelige periode. Hoge inflatie en stijgende rentevoeten zullen ongetwijfeld de economische groei afremmen.

Het is dus te verwachte dat de specialisten defensie zich nog eens zullen moeten omscholen naar economisten. Gelukkig is dat wellicht heel wat gemakkelijker. Economie is immers géén exacte wetenschap, dus is eigenlijk alles wat iemand hierover beweert correct. Een voorspelling kan uitkomen, alleen maar omdat die voorspelling in de media komt. 

Toch zijn er een paar zekerheden: nog nooit in de geschiedenis heeft het massaal bijmaken van geld een oplossing geboden. Dat de economisten beweren dat het 'ditmaal anders zal lopen' lijkt dus een nogal gratuite veronderstelling. Een tweede zekerheid is dat het bijzonder moeilijk is om een stijgende inflatie tegen te houden. Rentestijgingen zijn hét economisch middel hiertoe, maar daarmee verarm je de totale bevolking.

Dus beste mensen, hou je maar klaar, de toekomst zal hobbelig worden.

Net die twee dingen staan prominent in de kijker: de afgelopen jaren heeft men massaal geld bij gemaakt, en dat geld moet nu terug weg. Daarmee zijn de centrale banken nu bezig. Intussen is de inflatie aan het stijgen, dus het wapen van de rente wordt nu boven gehaald.

Dus beste mensen, hou je maar klaar, de toekomst zal hobbelig worden. Je kan het niet eens de politiek verwijten, want die hebben in heel deze materie niet veel in de pap te brokkelen. Alles is in privé handen, en de centrale banken zijn in handen van de banken. Maar met failliete banken zijn we ook niets, dus hebben we allemaal een beetje hetzelfde belang.

Intussen vallen de eerste slachtoffers op de beurzen. De ECB aarzelt om het rentewapen boven te halen, maar zal niet anders kunnen. Het lijkt er dus op dat we wel gedwongen zullen worden om anders, minder verspillend te gaan leven. Na regen komt zonneschijn. Laat ons hopen dat deze economisch moeilijk periode niet te lang duurt, en dat we nadien een zonnige toekomst tegemoet gaan.

De specialisten economie zullen ons wel alles leren ...