Witloof

door Carine

Witloof is een groente dat door weinig kinderen gesmaakt wordt, door zijn bittere smaak.

In de kleuterklas worden de verschillende smaken aangeleerd, beginnende van zoet de meest gekende smaak, kinderen houden van zoet omdat het ook de eerste smaak is die ze waarnemen bij de moedermelk of babyvoeding. Voor baby's en peuters is dit de beloningssmaak, deze wordt waargenomen op het puntje van de tong. Daarna komt zout, de eerste vaste voeding bevat zout en dit proeven we in het midden van de tong, gevolgd door zuur, wat we wat verder op de tong proeven, baby's kennen dat van hun fruitpapje. 

Deze smaken zijn dus gekende en met de paplepel ingegeven smaken. Bitter daarentegen is onbekend terrein, wordt op het einde van de tong waargenomen en wordt daardoor ook als minder aangenaam ervaren door kleine kinderen. Het is dan ook belangrijk om deze smaak aan te brengen en aan te leren bij kleine kinderen, zowel thuis als in de kleuterklas. Mijn ervaring heeft mij geleerd dat wie het verschil kent tussen zuur en bitter, dit ook lekkerder kan vinden.
Witloof is daar een goed middel voor, eerst gestoofd, eventueel vermengd met andere groenten of aardappelen of in een lekkere soep,  zoal onze broccoli-witlofsoep.

BROCCOLI-WITLOFSOEP

INGREDIËNTEN
1kg witloof, 1/2kg broccoli,  2l bouillon,  peper en zout , een weinig vetstof
Facultatief room

WERKWIJZE
Witloof reinigen: vuile bladeren verwijderen en schijfje afsnijden aan wortelgedeelte, bitter hartje mag blijven.
Broccoli reinigen, roosjes, maar ook geschilde stelen worden gebruikt.
Vetstof smelten, de in stukken gesneden witloof lichtjes aanstoven.
Broccoli, stelen en roosjes toevoegen.
Overgieten met de bouillon 
Soep ongeveer 45 minuten laten koken, mixen en op smaak brengen.

TIPS
Om de soep te verfijnen of feestelijk te maken een beetje room toevoegen
Je kan bouillon van kip of tong gebruiken,  indien geen bouillon voorhanden,  gebruik dan liefst kipbouillonblokjes.