Winnaars van de S-Plus jukeboxnamiddag

We kregen vele waardevolle dossiers binnen, noteerden al deze goede voorbeelden en bundelden ze ter inspiratie voor andere instellingen die hier nog zoekend zijn.

De inzendingen van de 4 onderstaande WZC kregen van onze provinciale S-Plusjury’s de eerste prijs.
Hun inzet voor het eetgebeuren van de bewoners is zeker een jukeboxnamiddag waard!


West-Vlaanderen: WZC St-Bernardus De Panne (Persartikel: HLN)
Antwerpen: WZC Meerminnehof Mortsel 
Oost-Vlaanderen: WZC Kanunnik Triest Melle (Reportage: Het journaal)
Vlaams-Brabant: DVC ’t Binnenhof Landen (Persartikels: HLN, Het Nieuwsblad, HLN)
 

MOTIVATIE JURY: 

Motivatie WZC het Meerminnehof

De jury van S-Plus provincie Antwerpen koos voor het Meerminnehof omdat voor hen zowel de kwaliteit van het eten belangrijk is als de presentatie ervan.  Het idee van de gastvrouw die de mensen aanspreekt aan tafel, is heel vernieuwend.  Er wordt ook geluisterd naar de wensen van de bewoners. Bovendien wordt ook de familie betrokken bij het eetgebeuren.
Ook het feit dat de bewoners betrokken worden bij het bereiden van de maaltijden en bij het werken in de moestuin maakt het initiatief zo mooi.  De residenten laten kennis maken met andere eetculturen is eveneens een zeer vernieuwend idee.
Tot slot wordt er continue gezocht naar nieuwe initiatieven.

Motivatie WZC Kanunnik Triest te Melle

Alle inzendingen die we binnenkregen waren heel waardevol en hartverwarmend, het was dan ook heel moeilijk kiezen voor de jury van S-Plus provincie Oost-Vlaanderen. Er kan er maar één de winnaar zijn en dat is WZC Kanunnik

Triest te Melle! Uit wat ze schreven konden we afleiden dat de bewoners de nodige inspraak krijgen in wat ze eten, o.a. via het ontbijtbuffet, de wekelijkse kookactiviteit en via de bewonersraad. Ze tonen ons dat bewoners inderdaad met meer smaak eten als dat in goed gezelschap is, zo mogen elke maand 2 familieleden gratis mee ontbijten met elke bewoner. Elke maand is het een feest in WZC Kanunnik Triest, met een feestmaaltijd, een aperitief en wijntje bij het eten, een mooi versierde tafel en gezelschap van de vrijwilligers. Een mosselfestijn, wildfestijn, aspergemenu en valentijnsmenu zijn slechts enkele voorbeelden uit hun feestkalender. De menu wordt opgesteld aan de hand van de seizoensgroenten. Zo zien de bewoners dus niet elke 6 weken dezelfde gerechten passeren en ook vanuit ecologisch standpunt is dit een zeer goede keuze. Het eten wordt daarnaast klaargemaakt op de wijze die de bewoners het liefst hebben, met verse groenten, met oog voor de bakwijze van het vlees en met gerechten op grootmoederswijze. Ook de jarigen worden op de gepaste wijze in de bloemetjes gezet met taart en koffie. Tenslotte wordt er in het dagcentrum heel creatief aan de slag gegaan met thema’s uit de oude doos. Ook toen de medewerkers hoorden dat ze gewonnen hadden, begon er meteen een brainstorm over de inkleding van de zaal en eventuele verkleedkledij. Het zal ongetwijfeld een jukeboxnamiddag worden vol ambiance!

Motivatie WZC Sint-Bernardus – De Panne

Dit WZC geeft de jury van S-Plus provincie West-Vlaanderen de indruk dat ze ook aandacht geven aan voeding buiten de week van de smaak. Verder geven ze ook aandacht aan een smaakvolle bereiding. Zo passen ze recepten toe van Jeroen Meus die ook smaakvol kookt en kwaliteitsvolle ingrediënten gebruikt (men spreekt over het feit dat men met echte boerenboter werkt, verse kruiden, verse soep, stomen van groenten…). Men geeft ook aandacht aan trends als fingerfood bij personen met dementie.
Een ander opvallend punt (dat zie je ook in sommige andere WZC) is de aandacht die ze besteden aan sfeer, aan het eetgebeuren zelf en aan de voorkeur van de bewoners zelf. Een minpunt bij dit WZC is de plaats van suiker in hun voedingsbeleid in vb. koekjes, chocolade, ijsjes, pannenkoeken, wafelbak.
Ondanks dit nadeel vinden we toch unaniem dat dit de winnaar is van de wedstrijd.

Motivatie DVC ’t Binnenhof - Landen

De jury van S-Plus provincie Vlaams-Brabant koos voor het DVC ’t Binnenhof van Landen, want zij volgen bijna alle mogelijke goede voorbeelden: tafel gezellig maken, participeren in het keukenproces & menukeuze, proeven met extra smaken/kruiden, alternatieve dagmenu (door bewoners gekozen), dagelijks verse soep, iets extra bij het eten (ingelegde krieken/peren, bier …) en extra aandacht voor voeding op maat.