What’s in a name?

door Hendrika

“Het is toch niet ‘Otis’? Want ik hoor dat niet graag”. Mijn hoogzwangere dochter blijft ijzig kalm en ontkent lachend dat dat de naam wordt van haar zoontje. Ik heb die vraag in de laatste weken voor de geboorte van mijn kleinzoon zeker 3 keer herhaald. Mijn dochter en haar vriend hebben lang gezocht naar een naam die ze allebei mooi vinden. En als ze die eenmaal gevonden hadden, wilden ze hem geheim houden. Ik weet wel dat Otis bij beiden in de smaak viel. Dus … Tot het allerlaatste moment hoop ik op een andere naam.

Als mijn schoonzoon mij eindelijk belt om te melden dat alles - na een zware bevalling met een spoedkeizersnede als apotheose - oké is met mijn dochter en met hun zoontje, mag ik het nog niet weten. Ik moet wachten tot mijn dochter terug is uit de ontwaakruimte en ze het me zelf kan zeggen. Maar het belang van de naam zakt helemaal naar de achtergrond. De gezondheid en het welzijn van mijn dochter én van haar zoontje, daar draait het nu om. Als ik een uurtje later kan facetimen met haar is ze uitgeput en heel emotioneel, maar ook trots op haar zoontje … Otis. Plots klinkt die naam helemaal anders. En dan heb ik die kleinzoon van mij nog helemaal niet gezien.

Ondertussen is Otis al een maand oud. En ‘omi’ is al helemaal verknocht aan dat kleine, fragiele wezentje. Het mooiste kindje op de wereld, weet je wel. Ik kijk met open mond naar de natuurlijke flair waarmee mijn dochter haar mama-rol opneemt. Het gaat haar wonderbaarlijk goed af. Na alle moeite die ze heeft moeten doen om zwanger te worden en om dat kleine wondertje op de wereld te zetten, loopt het nu vlotjes.

What’s in a name? Oh jawel, een naam is belangrijk. Het is een stuk van je identiteit, van wie je bent. Je ouders hebben hem liefdevol voor je uitgezocht. Tenminste daar ga ik toch vanuit. Veel namen roepen onmiddellijk het beeld van iemand op. Sommige namen vind je niet mooi omdat je ze linkt aan iemand die je antipathiek vindt. Of omgekeerd. Als iemand je aanspreekt met je voornaam dan heeft dat iets intiems. Voortaan is Otis niet zomaar een naam. Het is de naam van dat piepkleine wezentje dat stilletjes in mijn hart kruipt.

Maar je bent gewaarschuwd: grapjes over liften vind ik niet fijn.