Wensen

door S-Plus

Griekenland is de andere kant van Europa. Nu reizen naar het buitenland er niet in zit, lijkt het wel de andere kant van de wereld. In het land van ouzo en mézes zijn ze gul met wensen. Grieken begroeten elkaar op de eerste dag van elke nieuwe maand met een goedemorgen én een goede maand: Kalimera ke kalo mina. Idem op maandag: kali evdomada. Goede week!

We zijn flink op weg te vergrieken. We blijven maar iedereen het beste wensen alsof nieuwjaar blijft duren . Op straat, aan de telefoon, in e-mails. Hou het veilig! Hou je goed! Goede gezondheid! De lente zit al volop in de lucht en het lijkt alsof het jaar nog maar gestart is. Ruim vier maanden al hangen de nieuwjaarsbrieven van de kleinkinderen aan de koelkast. Vasthouden aan een mooi moment. Of een kwalijke periode willen overslaan?

We bellen meer naar elkaar. Telecomoperatoren bieden gunsttarieven aan. Meer datavolume, meer beltijd. Voor veel ouderen een zegen. In woonzorgcentra ontdekken ze nu node de wonderen van smartphone en tablet. Oma skypet, opa videochat. Wie had dat ooit gedacht?

Oude gebruiken rollen uit de kast. Een slimme en attente drukker  uit onze stad zat maanden met de handen in het haar. Zijn zaak lag stil. Hij niet. Lode ontwerpt nu kaartjes met “Groeten uit Roeselare”. Ze verkopen als zoete broodjes. Prentbriefkaarten met eens wens versturen? Het lijkt wel wat van een halve eeuw geleden. Toch doen we het. Kunnen we niet bij elkaar komen, dan posten we wensen. Naar Oosteeklo, Zelzate, Staden en Ieper. We mikken er ook eentje tussen de hopperanken. Voor de enige tante nog in leven. Last woman standing. Geraken we niet zelf bij haar, dan brengt de postbode onze wensen wel over.

We zwaaien. Meer dan tevoren. Naar buren, naar bekenden en naar volslagen onbekenden. Veroorzaakt  C dan toch een mentaliteitsverandering? Elkaar groeten, elkaar goedheid toe zwaaien of wensen. Vergrieken.

Droom groot, geniet van kleine dingen. Warme, wijze wens op een nieuwjaarsbrief, aan de koele kasse. Dank, lieve kleinzoon. Tot op de videochat!


15/05/2020

Wensen

Auteur: Bertin Sanders (65 ) gepensioneerd leraar en voormalig journalist.
Als lid van S-Plus Lauwe zal hij wekelijks een blog schrijven over corona op onze website.