Wees mild voor jezelf

door S-Plus

Kreeg je vroeger ook veel vaker straf dan de huidige jeugd? De kans is groot dat je, net als de meeste generatiegenoten, strenger bent opgevoegd dan vandaag de maatstaf is. Daardoor heb je misschien nooit geleerd om mild te zijn voor jezelf en vind je het waarschijnlijk ook wat moeilijker om je kwetsbaar op te stellen. Toch zijn kwetsbaarheid en zelfcompassie net nodig voor mildheid.

Dit artikel is onderdeel van de 5 tips om jouw mentale fitheid te trainen. Lees er hier meer over.

Compassie voor jezelf

Je hebt het waarschijnlijk ook al eens ervaren: iemand waar we om geven, soms zelfs een personage uit een boek of op televisie, maakt iets heftigs mee. Je krijgt meteen een gevoel van medeleven, wat helemaal normaal is. Maar wist je dat je ook compassie voor jezelf kan voelen? En dat dat ook enorm belangrijk is? Door zelfcompassie te beoefenen ga je namelijk helemaal anders naar jezelf kijken. En dat heeft alleen maar voordelen. Zo heb je minder stress, angsten en last van een depressie én meer zelfvertrouwen en optimisme.

Zelfcompassie kan je oefenen door je eigen gevoelens op te merken

Maar hoe doe je dat nu eigenlijk? Zelfcompassie kan je oefenen door je eigen gevoelens op te merken. Probeer jezelf van een afstand te bekijken en het te voelen als je bang, boos, gestrest of juist heel blij bent. Hoogtepunten en minder goede momenten horen bij het leven, voor iedereen. Wees dus mild voor jezelf, zoals je dat ook voor een vriend(in), partner of (klein)kind zou zijn. Wees niet te streng voor jezelf als je een foutje maakt, dat is menselijk.

Wees lief voor je lijf

Je lichaam is niet gemaakt om je hele leven hetzelfde te blijven. Het bevindt zich eigenlijk permanent in een staat van verandering en dat is geweldig. Zo heb je in elke fase een lichaam dat bij je leeftijd past. Wees dus niet te streng voor jezelf als je in de spiegel kijkt. Als moeder herinneren de striemen op je buik je aan je zwangerschap. En het eelt op je handen is het levende bewijs van het harde werk dat je geleverd hebt. Of onze lachrimpels, die kan je zien als fysieke herinneringen aan goede tijden. Dan wordt met liefde naar je lichaam kijken gemakkelijker dan je ooit had durven denken.

Je bent niet wat je (niet) bereikt hebt

Je kan niet alles doen in het leven, maar besef dat vriendschap en liefde zoveel belangrijker zijn dan successen en verwezenlijkingen

Altijd al een boek willen schrijven? Of droomde je vroeger van een wereldreis, maar is het er nooit van gekomen? Voor alle dingen die je niet hebt gedaan, kreeg je misschien wel iets waardevoller in ruil. Je bent bijvoorbeeld niet gaan rondreizen, omdat je kinderen kreeg. Verlies deze ‘positieve keerzijde’ zeker niet uit het ook. Je kan niet alles doen in het leven. Besef dat vriendschap en liefde zoveel belangrijker zijn dan successen en verwezenlijkingen.

Heb je toch het gevoel dat je een paar dromen wil waarmaken? Het is nooit te laat! Doelen stellen maakt je gelukkig, dus doe vooral waar je zelf blij van wordt. En of het nu lukt of niet, de weg ernaartoe is vaak ook al erg waardevol. Zo is de reis belangrijker dan de bestemming.

Onderstaande vragen helpen je alvast op weg met het opstellen van je ‘bucketlist’. Deze lijst omvat alles wat je nog eens zou willen doen in het leven. Neem pen en papier bij de hand en laat je verbeelding de vrije loop gaan!

  • Welke vakantiebestemming zou je graag eens (opnieuw) bezoeken?
  • Welke boeken wil je (her)lezen, welke films wil je nog zien?
  • Wat zou je nog graag leren? (Spaans, edelsmeedkunst, werken met de computer, …)
  • Wat zou je graag (her)beleven? (festival of concert bijwonen, naar het theater gaan, een comedyshow bijwonen, …)
  • Welke creatieve verwezenlijkingen zou je leuk vinden? (muurschildering maken, een gedichtenbundel uitbrengen, …)

Mindfulness

Mindfulness is eenvoudiger dan je denkt. Eigenlijk is het gewoon een manier om even stil te staan bij een moment. Het is helemaal niet zweverig, maar zet je net extra hard met beide voeten op de grond. Je tanden poetsen, koken of op de trein zitten, dat kan je allemaal doen op een bewuste manier. Zolang je maar even stilstaat en de dagelijkse sleur doorbreekt. Even oefenen: observeer, voel, ruik, kijk rond je en concentreer je op je ademhaling. Voila, je eerste mindful-momentje is geslaagd! Het helpt niet alleen tegen stress, maar is ook goed voor je geheugen en concentratie.

Mild in de mantelzorg

Ben je een mantelzorger? Dan ben je sowieso een held in onze ogen. Maar je kan natuurlijk niet elke dag superman of supervrouw zijn. Lastige dagen horen erbij. Mildheid is daarvoor de ideale remedie. Niet alleen omdat het je helpt aanvaarden dat perfectie onmogelijk is en dat om hulp vragen helemaal oké is, maar ook omdat het je aanzet tot zelfzorg. Even afstand nemen van je mantelzorgsituatie en je eigen grenzen bewaken kan wonderen doen. Tijd nemen voor jezelf is belangrijk om ervoor te zorgen dat je je zorgtaak goed kan blijven uitvoeren. Ga bijvoorbeeld eens uitgebreid naar de kapper, een wandeling maken, een kookworkshop volgen of koop jezelf eens iets leuks. Bekijk hier meer tips rond zelfzorg.

Dit artikel werd ontwikkel door Solidaris, als onderdeel van de ‘ik blijf mezelf’ campagne.