We vergeten de slachtoffers van corona in de woonzorg niet

door S-Plus

Op vrijdag 30 september om 11 uur op het Brusselse Martelarenplein staan we via een korte symbolische actie stil bij de vele dodelijke slachtoffers van de coronacrisis in de ouderenzorg.

De hardste maanden van de coronacrisis liggen alweer een tijdje achter ons. Maar we vergeten niet dat ongeveer de helft van de slachtoffers viel bij ouderen in de woonzorgcentra. Meer dan 13 000 voortijdige overlijdens op enkele maanden tijd. En dat in een relatief kleine sector die amper 5 % van de ouderen opvangt.

Versterk de zorg! Respecteer de mensenrechten van ouderen!

Velen stierven in eenzaamheid, zonder enige ondersteuning, zonder afscheid van familie of vrienden. Anderen stierven net van eenzaamheid, onbereikbaar voor hun naasten. In vele families en ook bij vele ge├źngageerde verzorgenden zijn de wonden nog niet geheeld. Verdriet en rouw werd en is nog steeds een dagelijkse realiteit. We willen hiervoor de nodige aandacht en ondersteuning. Niet het grote vergeten.

De pandemie maakte ook gekende pijnpunten in de woonzorgcentra zichtbaar: onderfinanciering, gebrekkig toezicht en vooral te weinig personeel. Ontelbare keren werd dit herhaald voor de coronacommissie van het Vlaams parlement, maar wat is er gebeurd met deze aanbevelingen? Vandaag weten we alvast dat de inspecties nog altijd te kort schieten. 

De crisis in de woonzorg herinnerde ons ook aan het gebrek aan respect voor de (mensen)rechten van ouderen. En dat zien we niet alleen in de zorg. Ook op de arbeidsmarkt, in het woonbeleid of op vlak van mobiliteit worden ouderen vergeten. Leeftijdsvriendelijkheid is vaak ver te zoeken. En vrouwen, laaggeschoolden en mensen met een migratieachtergrond worden veelal extra gediscrimineerd.

Vrijdag 30 september om 11 uur staan we even stil bij de vele dodelijke slachtoffers van de coronacrisis in de ouderenzorg. We bedanken ook de inzet en het engagement van het personeel in die loodzware situatie en staan stil bij de nodige bijsturingen en investeringen in de sector. We dringen aan op de nodige beleidsdiscussie om ouderen in alle levensdomeinen tot hun recht te laten komen.

Deze actie wordt georganiseerd als de veelkleurige coalitie ouderenrechten samen met S-Plus, ABVV-senioren, het liberale Vief, GroenPlus, de Grijze Geuzen, Home-info, het Brussels Ouderenplatform, Cultuurvuur en Kom op tegen Kanker.

Sprekers zijn o.m. geriater prof. dr. Jean-Pierre Baeyens, expert woonzorg Robert Geeraert, en de Brusselse huisarts en onderzoeker dr. Hakki Demirkapu.

Kom jij ook?