Wat moet ik doen als ik denk besmet te zijn met corona?
Uiteraard moet iedereen zo veel mogelijk in zijn kot blijven, en contacten zo veel mogelijk beperken. Maar helaas is het duidelijk dat het virus nog steeds onder ons is. Het kan zijn dat je toch denkt besmet te zijn geraakt. Hoe herken je de symptomen? En wat moet je dan doen?
1. Herken de symptomen van Covid-19
De meest voorkomende symptomen zijn koorts, droge hoest en vermoeidheid.
Andere symptomen die soms kunnen voorkomen zijn spierpijn, keelpijn, diarree, bindvliesontsteking, hoofdpijn, aangetast smaak- of reukvermogen, huiduitslag of verkleuring van de vingers of tenen.
De meest ernstige symptomen die kunnen duiden op een coronabesmetting zijn kortademigheid of ademhalingsproblemen, pijn of druk in de borststreek en een aangetast spraak- of bewegingsvermogen.
2. Ik vertoon de symptomen van Covid-19, wat moet ik doen?
Blijf thuis en bel de huisarts. Ga zeker niet naar de wachtzaal of de spoeddienst van een ziekenhuis. Geef de symptomen aan jouw huisdokter door. Die zal waarschijnlijk extra vragen stellen zoals: Ben je in een risicogebied (op vakantie) geweest? Heb je contact gehad met iemand bij wie recent een besmetting is vastgesteld?
Bij vermoeden van Covid-19, zal de huisarts doorverwijzen naar een triagecentrum, waar een staalafname zal genomen worden. De dokter neemt een staafje met een borsteltje en gaat daarmee in jouw neus. Het staafje gaat in een buisje en wordt met een koerierdienst naar een laboratorium gebracht voor de test.
In afwachting van het testresultaat blijf je thuis! Dit om te verhinderen dat je bij een mogelijk positief resultaat ondertussen nog andere mensen zou besmetten. Stel alvast een lijstje op met de gegevens van alle personen waarmee je onlangs in contact kwam.
3. Ik ben effectief positief getest op Covid-19, wat moet ik doen?
Als de uitslag van jouw test positief blijkt, blijf je minstens 7 dagen thuis, en zeker nog zolang je symptomen vertoont. Je hebt zo weinig mogelijk contact met anderen, ook niet met leden onder hetzelfde dak. Slaap alleen en raak anderen zo weinig mogelijk aan. Vermijd zeker contact met kwetsbare personen zoals mensen met verminderde weerstand.
De huisarts, of de arts die de test afnam, verwittigt de bevoegde instanties zodat de contactopvolging kan opstarten. Een contactspeurder zal jou opbellen en vragen naar het lijstje met de personen waarmee je contact had. Het is belangrijk zo volledig mogelijk te antwoorden op de vragen van de medewerker. De medewerker zal je enkel contacteren met het nummer 02 214 19 19 of via het sms nummer 8811. De gegevens worden steeds vertrouwelijk behandeld. Dankzij de informatie kunnen jouw contactpersonen tijdig verwittigd worden en kunnen zij eventuele symptomen goed opvolgen. Niets belet je om de mensen met wie je onlangs contact had zelf ook te verwittigen over jouw coronabesmetting.
Blijf thuis goed de hygiënemaatregelen opvolgen: was de handen zo veel mogelijk met water en zeep. Was ze altijd meteen na het hoesten, niezen of snuiten van je neus. Gebruik altijd papieren zakdoekjes. Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog of bedek je mond met een papieren zakdoek. Draag een mondmasker wanneer je toch in contact komt met je huisgenoten en respecteer de afstandsregel van anderhalve meter.
Bel de huisarts als de symptomen erger worden en je bijvoorbeeld last krijgt van kortademigheid of hoge koorts. Als de dokter doorverwijst naar het ziekenhuis, bel dan eerst naar het algemene nummer en laat weten dat je misschien een Covid-19-patiënt bent. Het medisch personeel kan zich zo voorbereiden op uw komst.