Wandeling in de Hobokense Polder

door Gertie Brouwers

Tussen de Schelde, de dichtbevolkte woonkernen van Hoboken en de industrie van Petroleum Zuid ligt het grootste stuk natuur van het stadscentrum van Antwerpen: de Hobokense Polder. Het is een prachtig natuurgebied van meer dan 100 hectare.

Een beetje geschiedenis

Waar de Hobokense Polder zich vandaag uitstrekt, overspoelde het water van de Schelde in het verleden dagelijks de buitendijkse slikken. Door de eeuwen heen werden de gronden stelselmatig ingepolderd voor gebruik als weide en akkerland.

Het typische polderlandschap verdween in de 20ste eeuw. Eerst palmde de industrie stukken van de polder in en wat restte werd in de jaren '60 opgehoogd met afval en grond bij de aanleg van de Antwerpse Ring en de Kennedytunnel.

In de lager gelegen delen ontstonden rietkragen, moerassen en wilgenbroekbossen. De aanwezigheid van heel wat plassen en sloten zorgt voor een grote rijkdom aan amfibieën zoals groene en bruine kikkers, gewone pad, kleine en Alpensalamanders. Dankzij de ligging aan de Schelde komen trekvogels er op krachten. Een 60-tal vogelsoorten broeden er, waaronder vele eenden, waterral, ijsvogel en blauwborst. Op de hoger gelegen delen groeien graslanden, ruigtes, wilgenstruwelen en jonge eikenbossen. Inmiddels vinden meer dan 500 planten en 360 verschillende paddenstoelen hier hun thuis. Vossen, reeën en steenmarters genieten van de rust in dit gebied. De Hobokense Polder doet werk als groene long en tuin voor de stad.

De wandeling

Vanaf de parking kan je je laten leiden door het AS-Adventurepad door het bos tot aan de vogelkijkwand. Hier kan je als je geluk hebt de watervogels spotten. Vervolgens stap je dwars door het begrazingsblok van de Galloways. Dit zijn een soort koeien die vrij rondlopen in dit gebied. Vandaar dat je regelmatig een poortje zal tegenkomen dat je best weer sluit achter je. De Galloways hebben een vriendelijk en rustig karakter, en zijn daarom de perfecte grazers in gebieden waar ook wandelaars doorkomen.

In de lente is het grasland zeer bloemrijk, en let zeker op de wilde bosorchidee die hier groeit! Ze bloeien ongeveer van (eind) mei tot een heel eind in juni.

We volgen het AS-Adventurepad tot aan de Schelde en wandelen dan langs de oude Scheldedijkwegel richting Polderstad. En opnieuw komen we door een zeer waterrijk gebied met een vogelkijkwand.

Daarna volgen we langs smalle, modderige paadjes het Salamanderpad tot we terug op het AS-Adventurepad komen dat ons naar ons vertrekpunt op de Schroeilaan brengt.

Bij deze wandeling van ongeveer 5 kilometer zijn de paden vlak, wat deze wandeling makkelijk maakt. Er is ook een wandeling van 7 kilometer, of je kan een aantal routes combineren. Want deze Hobokense Polders zijn zeker de moeite waard om meerdere keren te bezoeken. Bij regenweer kan het wel drassig zijn en zijn laarzen of stevige schoenen aan te raden.

Hier vind je het kaartje voor de wandeling.

Wandel je graag? Vergeet niet mee te doen met Elke stap telt!

Wandel je liever in groep? Bekijk dan hier het aanbod van de wandelingen, of informeer naar wandelingen bij een S-Plus groep bij jou in de buurt. 

Wil je meer weten over bewegen en sport? Schrijf je dan nu in voor de webinar 'Beweeg je fit en gezond. Elke dag'. Tijdens deze webinar zal Dimitri Vrancken, expert beweging, dieper in gaan op het belang van verschillende vormen van beweging. Welke drempels je kan ondervinden én wat jou kan motiveren om toch meer te bewegen. Daarnaast geeft hij tips hoe je beweging implementeert in het dagelijkse leven.