Walnoten

Als ik terugblik op mijn jeugdjaren, dan lagen er altijd in de herfstperiode walnoten in de fruitschaal. 's Avonds gezellig rond de haard, met de schaal noten in het midden en de notenkraker van hand tot hand, proberen om de noten in zijn geheel uit de notendop te halen. 

Dat ging dan iedere keer gepaard met onze dagervaringen delen, soms leuke, soms vervelende, maar de gezelligheid om samen alles te delen en te luisteren naar elkaar en de goede raad van mama en papa te krijgen, dat vergeet je niet meer en probeer je ook bij je thuis te creëren. Tevens doen walnoten mij steeds herinneren aan stripverhalen van Knabbel en Babbel, dat waren twee eekhoorntjes die zich in de sneeuw lieten glijden in halve walnotendoppen .

WALDORFSALADE (4 personen als voorgerecht of 2 personen als hoofdgerecht)

INGREDIËNTEN
1/2 kg witloof, 4 stengels bleekselderij, 100g gepelde walnoten, 1 snede van 150g belegen kaas, 1 zure appel, peterselie, mayonaise, peper

WERKWIJZE
Kaas ontkorsten en in blokjes snijden
Noten in twee breken
Peterselie fijn snipperen
Bleekselderij spoelen en in stukjes snijden (overlangs, zodat je geen draden hebt)
Witlof spoelen en reinigen = aangetaste bladeren verwijderen, fijn schijfje afsnijden aan wortelgedeelte en met punt van een mes bittere hart verwijderen
Appel schillen, klokhuis verwijderen en in blokjes snijden
Alles samen vermengen in een mooie opdienschaal
Naar smaak mayonaise en peper toevoegen.

TIPS
Deze WALDORFSALADE is een old school recept, je kan dus nieuwere versies vinden in andere kookboeken.
4 noten per dag, zo krijgen we voldoende provitamine D en laat de zon de rest doen.

23/10/2020

Auteur: Carine Seynaeve (63) gepensioneerd, voorzitter van S-Plus Kruisem sinds 2000 en woont in de landelijke deelgemeente Huise sinds 1988. Gewezen praktijklector aan de Autonome Hogeschool in Gent en voorzitter van de opleidingen tot kleuteronderwijs en secundair onderwijs.