Waarvoor kiezen we?
De aarde heeft geschud in Nederland! Ja, geschud, want echte aardbevingen heb je alleen in Groningen, omdat men daar al het gas uit de grond heeft gezogen. De BBB (BoerBurgerBeweging) heeft daar de politieke verhoudingen omgegooid. Een voordeel daarvan is dat enkele populistische partijen bijna zijn weggeveegd, maar daarnaast …
Hoe dan ook, na een beetje aandacht op televisie en in de kranten verdwijnt onze interesse daarvoor snel. Nederland is toch wat ver van ons bed. Bijna zo ver als Wallonië.
De gemiddelde burger wil zijn vlees zo goedkoop mogelijk op zijn bord en hoe dat daar belandt, is niet echt belangrijk
Zijn de burgers nu plots allemaal boervriendelijk geworden? Beseffen zoveel mensen nu dat we de boeren hard nodig hebben? Ik denk het niet. We hebben de landbouw zeker nodig, maar of we de massale, industriële vleesproductie en aanverwanten nodig hebben? Maken veel mensen zich zorgen over het te lage inkomen van de boer? In alle ernst, neen.
De gemiddelde burger wil zijn vlees zo goedkoop mogelijk op zijn bord en hoe dat daar belandt, is niet echt belangrijk. Voor een deel te begrijpen, want voeding is een van onze basisbehoeften. Niet iedereen kan het zich gemakkelijk permitteren om bio te kopen. Dat vergeten sommigen soms wel.
Hoe is het succes van de BBB dan te verklaren? Wellicht hebben dat soort partijen zo’n succes omdat de ‘gewone’ politiek op veel zaken geen afdoend antwoord heeft. Maar ook omdat de mens van vandaag geen afstand kan doen van het luilekkerland waarin we nu al enkele tientallen jaren leven. Jarenlang is er geproduceerd, verhandeld en verbruikt alsof er geen einde aan kon komen. Nu de signalen duidelijker worden dat het zo niet verder kan, is de verwende consument ontevreden. Dan liever stemmen voor diegenen die de totale ‘vrijheid’ (dat wil dan zeggen: ‘laat ons ons goesting doen') beloven. Maar, als we van onze kinderen, kleinkinderen en allen daarna houden, dan kunnen we niet anders dan het echt anders gaan doen.