Waarom naar Glasgow stappen?

door Hugo

Ik heb vorige zondag (24 oktober) 20 Grootouders voor het Klimaat uitgewuifd in Brussel. Intussen stappen de dapperen door de Schotse regen van Edinburgh naar Glasgow. Die stad heeft momenteel af te rekenen met overstroomde straten door extreme regenval. Daar start op 1 november de Klimaattop. Onze stappers willen dat de wereldleiders daar eindelijk de noodzakelijke en rechtvaardige maatregelen nemen om de klimaatcrisis op te lossen.

Heel graag was ik mee geweest. Zes jaar geleden stapte ik nog naar de klimaattop in Parijs. Dat waren zeventien dagen per dag ruim 20 km stappen. Maar als je ouder wordt, moet je de beperkingen aanvaarden die daarmee samen hangen. Ik ben wel blij dat ik via de Grootouders voor het Klimaat mijn levensavond kan inzetten voor de toekomst van mijn en alle kleinkinderen en de volgende generaties.

Simpel is die tocht naar Glasgow niet. Het verkrijgen van de nodige treintickets tot Edinburgh was een hele opgave te wijten aan de Brexit. Bij aankomst in Londen moesten de stappers een Covid onderzoek ondergaan. Iedereen kreeg gelukkig een verlossend "negatief" te horen.

De deelnemers aan de Klimaattocht zijn mensen met een missie. Tijdens het wachten in het King’s Crossstation in Londen ontvouwden ze hun spandoek en zongen het klimaat­lied: “We need to build a better future. And we need to start right now.” Maar zo hadden de veiligheidsdiensten van de spoorwegen het niet begrepen. Ze moesten hun spandoek weer oprollen.

De treinreis naar Edinburgh was zonnig. Eens in de Schotse hoofdstad was de regen van de partij.
Maar de moedige stappers trotseren regen, wind, kou en modder. Ze weten dat de situatie van het klimaat zeer ernstig is. Dat hebben de overstromingen in Wallonië en Limburg, de droogtes, de mislukte oogsten en de langere hittegolven aangetoond.
Voorbije jaren trof de klimaatcrisis vooral mensen in het Zuiden. In Mozambique bijvoorbeeld kwamen in 2019 1300 mensen om het leven door twee orkanen. Door de klimaatcrisis wordt het land meer en door veel hevigere orkanen getroffen. De havenstad Beira werd grotendeels verwoest. Die orkanen met hun overstromingen volgden op extreme droogte waardoor de voedselproductie ontregeld werd...

Dat de klimaatcrisis mensen in Mozambique, één van de armste landen ter wereld zo hard treft is schrijnend. Een Mozambikaan stoot gemiddeld 0,29 ton CO2 uit. Je weet wel dat broeikasgas dat die klimaatcrisis veroorzaakt. Een Vlaamse consument stoot bijna 70 keer (70!) meer uit. Dat gebeurt in eigen land én in de landen die zijn TV's, koelkasten en smartphones produceren.

Sinds de industriële revolutie gebruiken we eerst kolen, dan olie en gas om onze economie te doen draaien. Bij de verbranding van die producten komen de broeikasgassen vrij en die blijven hun opwarmend effect vele jaren volhouden. Op een vorige klimaattop hebben de rijke landen beloofd arme landen te helpen. Zij hebben immers weinig bijgedragen tot de opwarming die hen nu ongenadig treft. Maar van die hulp hebben ze nog maar weinig gezien. Het is nochtans ook in ons voordeel dat die landen onmiddellijk gebruik kunnen maken van zonnepanelen en windmolens voor hun energie in plaats van fossiele brandstoffen.

Dat de beloften van hulp nu eindelijk worden uitgevoerd is één van de belangrijke eisen van de stappers. Overigens ook in eigen land dragen arme mensen minder bij tot de klimaatcrisis. Zij nemen geen tientallen keren per jaar het vliegtuig. Maar zij zijn ook hier wel de eerste slachtoffers van rampen zoals in de vallei van de Vesder en zijn zijrivieren. De stappers dragen de Dringende Oproep mee van de Grootouders voor het Klimaat die o.a. door S-Plus is ondertekend. Daarin vragen we van onze regeringen een sociaal rechtvaardig klimaatbeleid en steun aan alle klimaatslachtoffers. Hier kan je de hele Oproep lezen: https://www.grootoudersvoorhetklimaat.be/wp-content/uploads/simple-file-list/GvhK_oproep1010.pdf

Het is de hoop dat onze politici en die van alle landen eindelijk wakker worden die de twintig stappers drijft. Hier kan je hun wedervaren volgen: https://www.grootoudersvoorhetklimaat.be/mafu21/