Vogelweekend

door Jan

Of ik meedeed met het vogelweekend, wilde een buur onlangs weten. Je krijgt de raarste vragen als je tegenwoordig een wandelingetje maakt. Een vogelweekend leek me zeer aantrekkelijk, dus gaf ik een positief antwoord.

Bleek later dat het om het tellen van vogels in de tuin ging.

Dat gaat als volgt: je noteert gedurende een kwartier lang hoeveel vogels er in jouw tuin komen. Niet alleen het aantal, maar ook de soort. Om dit in goede banen te leiden, vind je op internet een lijst met de afbeelding van de meest voorkomende vogels in onze Belgische tuinen. Een kind kan de was doen, dacht ik, dit moet lukken: vijftien minuten door het raam turen kan iedereen.

Ik was goed voorbereid: had gelezen dat je best wat voedsel klaar legt. Kwestie van de beestjes een beetje te lokken. Een bordje met wat vogelzaak zou de klus wel klaren.

Maar toen ik verdoken achter het raam zat bleek de kat van de buren af te komen: door de week laten we regelmatig onze restjes op een bordje achter in de tuin voor deze lieve kater, dus het beest was ervan overtuigd dat het bordje voor hem was.

Nu weet ik dat vogels en katten meestal geen beste vrienden zijn (die paar uitzonderingen op youtubefilmpjes daar gelaten) dus moest ik ingrijpen: anders zou mijn vogelspots moment niets opleveren. 

Maar toen ik buiten ging, slaagde ik er niet in de kat op andere gedachten te brengen. Diverse pogingen hem weg te lokken, gaven hem nog meer de indruk dat ik hem eten zou bezorgen.

Mijn kwartier zat er bijna op, dus besloot ik maar terug binnen te gaan, en de kat voor zichzelf te laten vaststellen dat er niets te verdienen viel.

Maar die kat ging niet weg, bleef in de onmiddellijke nabijheid van het bordje hangen, en toen de zon begon te schijnen, vleide hij zich bevallig neer, zoals alleen katten dat kunnen.

Vogels heb ik in mijn tuin niet gezien, tenzij je de ekster met een te groot ego voor zijn tere lijfje meetelt.  Maar eigenlijk mag ik die niet mee rekenen, want hij zat op een tak, in een poging de kat weg te jagen. Ik had gelezen dat overvliegende vogels niet meetellen, enkel wat in de tuin komt, mag genoteerd worden. Ik stond dus voor een dilemma: telt een tak zo'n 2 meter van de grond mee als 'in de tuin'? Ik besloot het allemaal zo te laten, en volgend jaar een nieuwe poging te wagen.

Ik dacht bij mezelf dat een vogelweekend met één poes en één vogel ook geslaagd kan genoemd worden.