Venkel

door Carine

Van nature heb ik niet graag de anijssmaak,  alhoewel op een warme zomerdag een anijsdrankje echt verfrissend kan zijn.

Wat mij echter wel kan bekoren is de anijsgeur en venkel ruikt zeer fris naar anijs. Dit is een typische zomergroente en is ook het lekkerst op warme dagen, alhoewel je tegenwoordig de venkel bijna het hele jaar door kan kopen. Venkel is een stevige groente en past zeer goed bij verschillende vissoorten. Ik persoonlijk eet venkel graag gestoofd bij een stukje gebakken vis of ...

SCAMPI MET VENKEL

BENODIGDHEDEN
1/2 kg scampi, 1 venkel,  peper en zout,  olie of margarine,  1/2 dl room, peterselie of takjes dille

WERKWIJZE
- Scampi pellen en darmkanaal verwijderen
- Venkel spoelen, doorsnijden en harde wortelgedeelte verwijderen. Met een goed snijdend mes de venkel in brunoise snijden van ongeveer  3 mm. Indien er nog frisgroen takjes op staan, kunnen die gebruikt worden in de afwerking i.p.v. peterselie
- Peterselie fijn snipperen of groen van venkel
- Vetstof verwarmen en scampi bakken in een ruime pan, onmiddellijk de brunoise van venkel toevoegen en kruiden met peper en zout
- Scampi draaien en laten garen, zorg dat de venkel mooi verspreid ligt in de pan, zodat hij bijtgaar wordt.
- Afwerken met de room en gehakte peterselie, op smaak brengen en opdienen met een stukje Frans brood of pasta.

WEETJE
Brunoise = in vierkante blokjes, de grootte is afhankelijk van het gerecht.
Venkel is rijk aan vezels, dus goed voor iemand met een moeilijke stoelgang en bevat slechts  40 kcal per 100 g.