Vegetarisch eten: kan dat voor senioren?

door S-Plus

Als je iets voor het milieu wil doen, is een van de makkelijkste manieren om bij te dragen het minderen van of stoppen met eten van vlees. Vegetarisch (of zelfs vegan) eten is beter voor het milieu. Waarom is dat eigenlijk zo? En hoe beviel het Leona Detiège en Luc Appermont om een week vegetarisch te eten?

Waarom is vlees niet goed voor het milieu?

Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat het eten van (veel) vlees een negatieve impact heeft op het milieu. Het is niet allemaal de schuld van de scheetjes latende koeien, want vleesproductie genereert ook veel uitstoot door allerlei andere factoren. Zo gaat er veel bos verloren ten koste van akkerland voor dieren. Ook wordt er veel veevoer geïmporteerd van verre landen, dat transport veroorzaakt ook veel uitstoot. 

Het minderen van of stoppen met vlees eten kan veel grond terug geven aan de natuur. Bijna 80 % van de landbouwgrond wordt gebruikt als weidegrond of om veevoer te telen. Dat is enorm veel. Als we daarvan een deel terug bebossen, haalt dat veel CO2 uit de lucht. Studies wijzen ook aan dat het onmogelijk is om de hoeveelheid vlees die Europeanen en Amerikanen eten door de hele wereldbevolking te laten eten. Daar is er simpelweg niet genoeg grond voor. Als we daarentegen landbouwgrond voornamelijk gebruiken om rechtstreeks groenten en fruit voor menselijke consumptie te telen, kunnen we wél de hele wereldbevolking in dezelfde mate gezond voeden.

Is dat wel gezond?

Goed voor het milieu is een ding, maar is geen of minder vlees eten wel goed voor ons? Onder enkele voorwaarden is geen vlees eten even gezond als wel vlees eten.

Je hoort soms zelfs mensen zeggen dat vegetarisch of vegan eten gezonder is dan vlees eten. Dat is niet noodzakelijk waar. Een gebalanceerd dieet met voldoende groenten en fruit en een beetje vlees is even gezond als een vegetarisch dieet. Maar het schoentje knelt bij het woordje ‘gebalanceerd’. In Europa eten we te veel en te veel bewerkt vlees, dat wel een negatieve impact heeft op onze gezondheid.

Als je gezond wil leven, moet je dus niet noodzakelijk al het vlees van het menu schrappen, maar wel verminderen en opletten welk vlees je eet. We weten allemaal dat een stukje kip bijvoorbeeld gezonder is dan een cervela.

Senioren kunnen met een gerust hart vegetarisch eten als ze dat zouden willen. Als je voldoende verschillende soorten fruit, groenten en noten eet, samen met melkproducten en eieren, krijg je normaal genoeg voedingstoffen binnen. Studies geven niet aan dat vegetarisch eten ongezond zou zijn voor senioren. Veganistisch eten is eigenlijk het ‘beste’ voor de planeet, maar is niet aangeraden voor senioren. Dat komt omdat senioren de vitamine B12 minder goed opnemen. Voor veganisten is het onmogelijk om voldoende B12 op te nemen zonder supplementen, aangezien B12 enkel voorkomt in dierlijke producten. Daarom is het voor vegetariërs normaal geen probleem aangezien zij nog eieren en melkproducten eten, die van nature B12 bevatten. Een gezond veganistisch dieet is wel mogelijk, maar je moet het goed in de gaten houden met je dokter en voldoende supplementen nemen.  

Meer details over een gezond eetpatroon vind je op www.gezondleven.be.

Mogen we dan niets meer?

Uiteraard eet iedereen wat hij of zij zelf wil. Met dit artikel willen we je laten zien dat geen of minder vlees eten een gezonde én milieuvriendelijke keuze is. Een Amerikaans onderzoek berekende dat als slechts 1 op de 3 Amerikanen 1 dag per week geen vlees eet, dat het equivalent zou zijn van de uitstoot van 1,6 miljoen (!) auto’s minder. Als Belgen zijn we misschien niet met zoveel als de Amerikanen, maar dat betekent niet dat onze keuzes er niet toe doen. Alle kleine beetjes helpen!

INFO

Pescotariër: eet geen vlees, wel vis, melkproducten, eieren en plantaardige producten (groenten, fruit, noten, …)

Vegetariër: eet geen vlees of vis, wel melkproducten, eieren en plantaardige producten (groenten, fruit, noten, …)

Vegan of veganist: eet geen dierlijke producten (dus vlees, vis, melk of eieren), wel plantaardige producten (groenten, fruit, noten, …)

Luc en Leona schuiven vlees een week opzij

Leona  Luc

We horen het je al denken: “makkelijker gezegd dan gedaan, dat vlees laten staan”. Daarom vroegen we aan Luc Appermont en Leona Detiège om eens te proberen een week vegetarisch te eten. We bezorgden hen een weekmenu en ze gingen aan de slag.

Luc:

“Ik dacht niet dat het me zou lukken, maar ik wou het wel proberen. Het is ook niet helemaal gelukt, want ik heb het 4 dagen volgehouden. Op de 5de dag heb ik wat vis gegeten. Ik voelde me wel goed tijdens de vegetarische dagen, eigenlijk was het geen hele grote verandering. Vaak eet ik enkel ’s avonds vlees of vis, dus het was niet zo moeilijk om maar 1 maaltijd aan te passen. Ik eet sowieso graag soep, en we hebben lekker vers fruit en groenten uit onze eigen moestuin om mee te koken.

De eerste paar dagen was ik in Spanje, daar hebben ze al een vrij natuurlijke keuken dus was het niet zo moeilijk om lekkere vegetarische gerechten te vinden. Waar het misliep is bij het uit eten in België. Bart en ik hebben veel verplichtingen, en in traditionele restaurants is het heel moeilijk iets te vinden zonder vlees of vis.

Al bij al ben ik wel blij met de gelegenheid, zonder deze uitdaging had ik het nooit geprobeerd. Ik ben toch wel getriggerd om eens meer in die richting te kijken.”

Leona:

“Ik miste het vlees niet echt. Soms had ik er wel zin in maar dan kocht ik het niet in de winkel. Ik ben licht diabetes patiënt dus ik volg sowieso al regels tijdens mijn dieet.

Het zoeken naar vervangende producten vond ik moeilijk. Eigenlijk volgde ik nog te veel mijn eigen eetgewoonten: groenten en aardappelen maar dan zonder vlees. ’s Ochtends eet ik normaal een boterham met vleesbeleg, een overschakeling op choco of confituur sprak me niet aan. Het werd dan yoghurt met besjes. Dat is heel lekker maar ik had niet het gevoel genoeg gegeten te hebben.

Mijn kleindochters zijn zeer begaan met het klimaat en ze eten minstens één keer per week vegetarisch. Aan hen vertelde ik dat ik vegetarisch zou eten en zij juichten dat toe. Ik ga nu wel meer op zoek naar gerechtjes die vegetarisch en toch lekker zijn.”