Veerle wandelt: Mechelen
Veerle is educatief medewerker van de regio Antwerpen. Ze woont in het hart van de stad Mechelen, net achter de Karmelietentuin. In haar vrije tijd wandelt ze graag door het mooie stadscentrum. Ze wandelt een deel van de bubbelwandeling samen met haar ouders, die voor de gelegenheid vanuit Limburg hun beste wandelschoenen aantrokken.
Deze wandeling bewijst dat je niet altijd in de natuur hoeft te zijn om aangenaam te wandelen. Mechelen heeft gezellige tuintjes, groene parken en een heerlijke drukte van de stad. De Sint-Romboutstoren kan je van overal in de stad bewonderen. Bijtanken doe je in een leuke koffiebar zoals bijvoorbeeld Kato Gateaux, café De Wei of De Gouden Vis bij een lekker drankje, een stukje taart, ontbijt, lunch, een drankje, … Wij maakten de wandeling ongeveer 3 kilometer lang, en dan is het tijdens een pauze wel aangenaam vertoeven in 1 van de vele Mechelse cafeetjes. Als je foto’s wil nemen bij bezienswaardigheden, neem je best wat extra tijd.
De Karmelietentuin
De Karmelietentuin ligt naast het Mechelse karmelietenklooster. Dit klooster was in het midden van de dertiende eeuw 1 van de eerste karmelietenkloosters in West-Europa. Sinds 2005 is het klooster een woonzone, ‘Patershof’ genaamd.
Het is heerlijk vertoeven in deze openbare Karmelietentuin, een oase van rust. Vlij je rustig neer op het bankje en geniet met een gezond drankje. Het is leuk om te spelen met je kleinkinderen of kinderen te zien spelen in deze of 1 van de vele stadstuinen die Mechelen rijk is.

Via verschillende gratis app’s kan je stappen en kilometers bijhouden. Ik doe het met Strava, omdat ik dan ‘kuddos’, een soort van medailles, krijg van vrienden. Dit is een extra motivatie om meer kilometers te doen, want elke stap telt! Doe jij ook mee? Klik hier.

Doorkruis de Adegemstraat en wandel via de Hertshoornstraat naar de rivier de Dijle. Aan de Oude Vest werden in 2001 sporen gevonden van een 12 meter brede gracht, een deel van de halfcirkelvormige omwalling op de linkeroever van de Dijle. Het tracé van deze eerste omwalling (van rond 1200) is nog altijd te herkennen in het huidige stratenpatroon.
Wandel langs het water naar links als je met je rug naar het voormalige café Herten Aas staat en houdt halt bij de prachtige huizen op de Haverwerf.
Lunchtijd? Brasserie Kraanbrug ontvangt je met open armen en biedt gevarieerde menu’s aan. Als het zonnig weer is, kan je er leuk vertoeven op de boot. Wij kregen af en toe een windvlaagje waardoor we ons glas stevig vasthielden. Naar het toilet gaan, is ook wel een hele onderneming (veel deuren te openen), en ook pas je best op de drempel om van binnen naar buiten te wandelen.
Na een uitgebreide lunch of een heerlijk soepje, kan je weer verder de stad verkennen.
Wandel via de Melaan richting Minderbroedergang. Dit was een van de laatst zichtbare vlietjes in de stad dat gedempt werd in 1913 tot in 2007. Slenter langs het water. Als de ramen van het conservatorium openstaan, krijg je gezellige achtergrondmuziek.
Wandel voorbij het muziekconservatorium richting Wollemarkt, passeer dan even langs de ‘Cellekens’. Dit is een uniek historisch monument. Oorspronkelijk was het een gratis opvangtehuis voor alleenstaande behoeftige vrouwen.
De prachtige binnentuin brengt de drie vleugels in U-vorm samen. Het Conventshuis staat centraal met links en rechts de typische huisjes met rondboogdeuren, opgetrokken in 1854. Elk deurtje gaf oorspronkelijk toegang tot 2 kleine kamers met bed, kast, stoel en tafel. Aan deze kleine cellen dankt de instelling haar naam.
Na een lange periode van leegstand restaureren de nieuwe eigenaars, kunstenares Mariette Teugels en haar man fotograaf Herman Smet, ‘De Cellekens’. Ze krijgen daarvoor de prestigieuze Europa Nostra prijs. In de nieuwe tuin zie je werken van haar. De kunstenares maakt vooral bustes en beelden van dieren en figuren. Het is een streling voor het oog.
Iets voorbij de Cellekens is er ook een leuk poppentheater, waar groot en klein zich amuseren. Kunst en cultuur is hier weelderig vertegenwoordigd ‘onder den toren’.
We gaan richting de Grote Markt en verlaten deze plaats via het Paleis van de Grote Raad en gaan richting Huis van de Mechelaar. Ter hoogte van Befferstraat 38, sla je rechts af de tuin in vóór je aan Veemarkt komt.
Rik Wouterstuin
Dit is een stadstuintje dat in 2016 werd geopend. Het is een ode aan de vliet en aan
Rik Wouters. Rik Wouters (Mechelen 1882 - Amsterdam 1916) stamt uit een familie van het Mechelse houtsculptuur. Het maken van Leeuwenkopjes voor kasten ruilt hij al snel in voor ‘huiselijke zorgen’ en kleurige landschappen. Vanaf 1912 breekt hij artistiek door met zijn schilderijen en beelden waarin hij speelt met licht en kleur. In de tuin werd een vlietje opengelegd: een lange vijver verbeeldt de oude loop van de vliet. Naast de vliet is een speelzone met daarin speelelementen voor jonge kinderen.

De Vleeshalle
Concept ‘Shop-Taste-Meet’ is ook een bezoekje waard. Je kan via de Zakstraat ook langs een mooi vlietje wandelen. Dat is achter het gebouw van De VoorZorg.
De Vleeshalle brengt mensen samen in een uniek historisch kader van deze oude markthal gebouwd in 1881. Prikkel je zintuigen! Er is een uitgebreid aanbod van eten: Italiaanse, Spaanse, Vietnamese, Griekse, Ierse, Oosterse en de lokale ambachtelijke keuken. Centraal is er gelegenheid om je drank te bestellen. Een lekker ambachtelijk ijsje smaakt altijd.
Loop de Huidevetterstraat uit, let ook even op het diagonaal tracé van waterbellen op de straat die de oude vlieten verbeelden. Volg het padje langs het vlietje en geniet.
Ga daarna naar links.
We houden halt in de kruidtuin aan het standbeeld van Dodoens. Als je goed kijkt naar het ontwerp van dit stukje van de kruidentuin in De Kruidtuin, of in de volksmond Botanique genoemd, zie je dat dit gedeelte is ontworpen volgens hopbladeren.
Je kan nu naar de uitgang gaan door het park terug aan de winkelstraat Bruul. Neem het Dijlepad om iets te gaan drinken op de Vismet of je kan uit het centrum wandelen om de trein te nemen naar de gewenste bestemming. Ook de shopliefhebber komen hier aan zijn trekken in de winkelstraat. Mogelijkheden genoeg.

Ben je met de fiets? Je kan ook gemakkelijk fietsknooppunten vinden.
Kom je met de auto naar Mechelen en wil je net als wij beginnen aan de Karmelietentuin? Surf dan voor meer informatie over de bereikbaarheid naar het project van de geburen van Veerle.
Wil je extra historische informatie? Herlees dan deze bubbelwandeling. Let wel, hier is het vertrek aan de Grote Markt en niet aan de Karmelietentuin.
Wandel je graag? Vergeet niet mee te doen met elke stap telt!
Wandel je liever in groep? Bekijk dan hier het aanbod van de wandelingen, of informeer naar wandelingen bij een S-Plus groep bij jou in de buurt.