Vandaag geen nieuws

door André

Volgt u het nieuws nog? Zelf ben ik er een twee maanden geleden mee gestopt. Geen krant meer, geen Journaal, niets doet nog terzake. In het begin is dat een beetje lastig, we zijn gewoontedieren, nietwaar. Maar na een tijd ben je blij dat je zoveel meer tijd vrij hebt.

Want, wat is het nieuws tegenwoordig? Ik wil het dan nog niet hebben over het zogenaamde fake news waar allerlei organisaties zich mee bezighouden. Dat keuren de meeste mensen wel af, maar toch zijn er genoeg die in de val trappen en zich daardoor laten leiden. Heel erg te mijden dus, maar nog moeilijk te bestrijden. Van een goed gebrachte leugen blijft altijd wat hangen en dat is uiteindelijk de bedoeling.

Maar het ‘echte’ nieuws dan? Elke dag worden de verschillende journaals gevuld met wat er die dag toevallig te krijgen is. Alsof er elke dag een zelfde hoeveelheid echt nieuws te rapen valt. Het gevolg is dat we berichten krijgen over de dood van de vader van een B.V. of van een filmster die zo goed als niemand bij leven heeft gekend. Of dat de hond van een andere B.V. eigenlijk heel intelligent is, zelfs slimmer dan zijn baasje. Maar dat hadden we al een tijd vermoed.

Maar: is er nu nog een oorlog aan de gang in Syrië? Wordt er in Jemen nog lustig gevochten en gemoord? Loopt er nog altijd radioactiviteit in de oceaan nabij Fukushima? En zo kunnen we nog even doorgaan. Allemaal zaken die niet meer in het nieuws komen, omdat… ze niet nieuw meer zijn. Zijn ze dan ook niet meer van belang? Met andere woorden: moeten we niet wat meer aandacht hebben voor wat echt belangrijk is?

Misschien had u dit stukje ook beter niet gelezen…