Van buiten word je gezond

door Nathalie Daems

Wist je dat jij je gelukkiger voelt, als je dit minimaal 120 minuten per week doet? Wil je weten hoe gezond buiten zijn in de natuur voor je is? Lees verder en ga daarna lekker de buitenlucht in!

Wat levert buiten zijn in de natuur je op?

Meer dan de helft van ons haalt het niet om 120 minuten per week buiten te zijn. En dat terwijl een frisse neus halen zo makkelijk kan zijn. Je hoeft namelijk niet meteen urenlang door het bos of op het strand te wandelen. Even blokje rondlopen, een tripje naar de supermarkt of je boterhammetjes buiten in het park opeten, zijn allemaal voorbeelden waar je toch even buiten kan zijn en een frisse neus op te halen. Want het is belangrijk om die neus buiten te steken. Het geeft namelijk een aantal bewezen gezondheidsvoordelen.

1. Je wordt socialer

In de natuur zijn stimuleert de aanmaak van het knuffelhormoon oxytocine. Sociaal bezig zijn gaat je hierdoor makkelijker af.

2. Buiten zijn in de natuur werkt ontspannend

Voel jij stress opkomen? Zet dan de natuur in als medicijn. Als je in de natuur bent, verlaagt namelijk het stresshormoon cortisol dat je in je lichaam hebt als je stress ervaart.

3. Je krijgt er een goed humeur van

Zit je niet zo lekker in je vel? In de natuur maakt je lichaam het geluksstofje serotonine aan. Dit zorgt vervolgens onmiddellijk voor een beter humeur.

4. Meer focus en creativiteit

Wist je dat buiten zijn in de natuur je concentratie, focus en creativiteit verhoogt? Even naar buiten gaan kan je ook helpen met het oplossen van een probleem of dilemma. Als je het combineert met wandelen stimuleer jij ook nog eens je hersenen. Dat geeft nog meer focus en creativiteit.

5. Het verlaagt je bloeddruk

Last van een hoge bloeddruk? In de natuur zijn geeft ontspanning. Zo verlaag je stress op een makkelijke en snelle manier. En bovendien, minder stress betekent minder cortisol in je systeem. Dat verlaagt vervolgens je bloeddruk.

6. Buiten zijn bij daglicht geeft je een vitamine D boost

Ben jij bij daglicht buiten? Dan geef jij je lichaam een flinke dosis vitamine D. Dit versterkt niet alleen je weerstand, vitamine D is ook goed voor sterke spieren, botten en tanden.

Dus trek die jas maar aan en ga snel naar buiten!

Wandelingen S-Plus 2023
Wil je graag mee wandelen? Ontdek al onze gezondheidswandelingen van 2023 hier.