Vaderen

door S-Plus

We stonden warempel met ons achten te klinken en te drinken. Zonder mondmaskers en zonder afstandsbeperking. We zaten warempel met ons allen aan dezelfde eettafel. Zonder plexiglas. We vergaten warempel foto’s te nemen. Zo gezellig, zo natuurlijk, zo spontaan.

Het was Vaderdag en dat mochten we zo niet laten voorbijgaan. ’s Ochtends om acht uur hing er al een leverancier aan de voordeur met een verrassing. Een lekker ontbijtpakket, genoeg voor een paar dagen. Attentie van dochter en zoon. Drie uur later stonden ze zelf aan de deur, met de kleinkinderen. Dat leek wel een eeuwigheid geleden. Die lockdown namen allen heel serieus. Alsof ons leven ermee gemoeid was.

Vijfendertig jaar ben ik al vader maar dàt maakte ik nog nooit mee: elkaar drie maanden niet zie. Onthouding, ieder in zijn kot. Drie maanden. In bedrijfstermen heet dat een kwartaal. En nu stonden ze daar, breeduit lachend, alsof het gisteren was. De kleintjes met tekeningen voor oupa. Twee waardevolle aanwinsten voor mijn privé kunstcollectie.

Drie keer plezier beleefd aan ons samenzijn. Het uitkijken, het verlangen, wekenlang. Het moment zelf. Nu nog nagenieten. Dat de cafés open zijn, is in vergelijking hiermee klein bier.

Drie uur brachten we samen door. Achterwaarts haasje over in de tijd, alsof we elk uur een maand hadden in te halen. Na het eten een balletje gegooid. Petanque met de drie generaties. Iedereen winnaar.

Het werkwoord moederen is bekend, vaderen minder. Toch staan ze beide in Van Dale. Ligt dat nu aan de moeders of aan de vaders? Bij deze een duwtje aan de kar om ook vaderen meer ingang te laten vinden. Een screenshot uit online Van Dale zal wel het verschil niet maken. Vaderen is een werkwoord en het werkt in twee richtingen. Van ouder naar kind: voeden, opvoeden, zorgen, verzorgen. Met de jaren ook omgekeerd: bezorgd voor de ouder. Dàt virus is onuitroeibaar.

18/06/2020

Vaderen

Auteur: Bertin Sanders (65 ) gepensioneerd leraar en voormalig journalist.
Als lid van S-Plus Lauwe zal hij wekelijks een blog schrijven over corona op onze website.