Vaccinoorlog

door Hendrika

Ik ben nooit fan geweest van Gwendolyn Rutten. En niet alleen omdat zij een ‘blauwe’ is en ik altijd voor rood zal kiezen. Er zijn heel wat liberalen voor wie ik veel respect heb. Alexander De Croo doet het in mijn ogen niet slecht als premier. De tandem De Croo-Vandenbroucke vind ik in deze coronacrisis geruststellend. Eindelijk weer politici die respect hebben voor elkaar, die elkaar het licht in de ogen gunnen. Wat een verademing.

Terug naar Gwendolyn. Op één of andere manier irriteerde ze me altijd. Maar onlangs in De Afspraak op Vrijdag zei ze rake dingen. In mijn ogen althans. Aanleiding was de aanhoudende kritiek op de traagheid van de vaccinatiecampagne in ons land.

Mevrouw Ven, CEO van pharma.be, vond het maar logisch dat het Verenigd Koninkrijk over meer vaccins kon beschikken en dus zijn bevolking sneller kon inenten dan de rest van Europa. Hadden zij niet gigantisch veel geld, Engelse ponden, naar de universiteit van Oxford versluisd om het AstraZeneca-vaccin niet alleen te ontwikkelen, maar ook op grote schaal te produceren? In ruil kregen ze dan de eerste vaccins voor de Britse bevolking. Dat vond mevrouw Ven vanzelfsprekend.

Rutten gaf tegengas. Ook de Europese en onze overheid hebben jarenlang met publieke middelen, lees met ons belastinggeld, het onderzoek betaald op basis waarvan nu een vaccin kan worden geproduceerd. Ook zij - wij dus - hebben hierin miljoenen geïnvesteerd. Op die manier konden de farmaceutische bedrijven zonder al te veel risico hun onderzoek voeren. Als op het einde van die lange rit, nu de verkoop begint, diezelfde bedrijven zeggen dat ze de markt laten spelen en dus de hoogste bieder de vaccins krijgt … daar heeft Rutten een probleem mee. Dat gebeurt wanneer je het zuiver kapitalisme laat spelen, stelt Gwendolyn. Gelijk heeft ze en ik hoor het graag uit de mond van een liberaal. Ik vind het ronduit schaamteloos.

Oké, intussen is de vaccinatiecampagne ook bij ons op kruissnelheid gekomen. Als jonge 65-jarige heb ik intussen mijn eerste prik gekregen. U ook? Is dit eindelijk het begin van de weg naar de vrijheid?