Vaccinatie

door Jan

Rondom mij krijgen meer en meer mensen de uitnodiging voor hun covid vaccinatie. Veel van mijn buren hebben hun eerste prik al een tijdje geleden gekregen. Ze zijn dan ook meestal wat ouder.

De vaccinatiecampagne draait dus op volle toeren.

Nu is de volgende fase gestart, en zullen de mensen in onze leeftijdscategorie aan de beurt komen.

Hier en daar hoor je geluiden van afgunst als iemand zijn of haar brief kreeg. De kranten maken zelfs gewag van een vaccinatienijd.

Samen met onze leeftijd komen ook de mensen met een onderliggende aandoening aan de beurt.

Blijkbaar gaat iedereen ervan uit dat risicopatiënten of liever mensen met onderliggende aandoeningen zo spoedig mogelijk gevaccineerd willen worden.

Huisartsen, ziekenfondsen, ja in sommige gevallen zelfs de ziekenhuizen worden ingezet in de zoektocht naar de risicopatiënt.
Blijkbaar staat niemand erbij stil dat veel risicopatiënten helemaal niet opgezet zijn met deze 'voorkeursbehandeling'

Zo sukkel ikzelf al een aantal jaren met een verhoogde bloeddruk.  Ik heb dat steeds angstvallig verborgen gehouden voor mijn omgeving. Niet uit schaamte, maar ik sta nogal op mijn privacy. De privacy rond mijn medische toestand vind ik enorm belangrijk.

Ik mag er dan ook niet aan denken dat ik plots voor al mijn kennissen en familieleden een uitnodiging voor een vaccinatie zal krijgen, zelfs voor mensen die ouder zijn. Hoe kan ik dat op een deftige manier uitleggen, zonder mijn medische toestand bloot te geven?

Op zich is de gedachte erachter nobel, maar misschien kon men de patiënt hierin ook even kennen?

De ene risicopatiënt is de andere niet, de ene aandoening is ernstiger dan de andere. Maar voor velen zal het stigma blijven. Dat ik mijn medisch geheim hier prijsgeef, komt omdat het toch al op straat ligt: mijn buurman kwam te weten dat ik een uitnodiging kreeg, en maakte heel snel de berekening: dat kan enkel als je een risicopatiënt bent, vertelde hij mij vandaag. Wat mankeer je misschien?

Het heeft geen zin te ontkennen, dus ja, ik ben risicopatiënt. En ja, ik krijg mijn vaccin ruim voor de andere mensen van mijn leeftijd. Ik kan er maar goed bij varen.