Universele bankdienst

door S-Plus

Regel jij je bankzaken liever aan het loket of de automaat?
Dan is er nu de universele bankdienst! Heel wat banken ondertekenden een charter waarin ze zich ertoe engageren om een pakket aan diensten aan te bieden aan een tarief van maximaal 60 euro per jaar. Zo kan je betalingen verrichten en je geld beheren, ook als je moeite hebt met digitale kanalen. Deze formule zorgt ervoor dat bankieren aan het loket of bankautomaat toegankelijk blijft voor wie dat nodig heeft.

Het pakket omvat: minstens 60 manuele verrichtingen per jaar, een debetkaart, minstens 24 geldafhalingen in euro per jaar aan het automatisch loket van de bank, afdrukken van rekeningafschriften in de bankeigen automaten in het kantoor, maandelijkse afhalingen van uittreksels aan het loket (indien de bank dat aanbiedt) en de mogelijkheid van gratis domiciliƫring, bij het bankkantoor, van facturen (energie, water, telecom...) en de mogelijkheid om gratis doorlopende betalingsopdrachten (bv. huur) in te stellen.

Banken kunnen ervoor kiezen om dit minimumaanbod aan te vullen met extra diensten.

Sinds 1 januari 2022 wordt de universele bankdienst aangeboden door dertien banken: Argenta, Axa, Belfius, Beobank, BNP Paribas Fortis, bpost bank, KBC Bank, CBC Banque, CPH, Crelan, ING, KBC Brussels, VDK.

Ga langs in uw bankkantoor en vraag naar hun speciafieke aanbod gelinkt aan de universele bankdienst, of surf naar de website van uw bank. Meer info in uw bankkantoor, op 0800 120 33 of op de website van de FOD economie.