Uitbreken

door S-Plus

Het poortje heb ik achteloos opengelaten en het hek is van de dam. Vijf ontsnappingen! Chabokip, twee cochins en twee wyandottes op de loop. Alle remmen los! Feestje! Ella, Mimie en Roosje proppen zich vol verse zuring en geen enkele vette worm, geen enkel armtierige pier ontsnapt aan de vraatzucht van Romy en Florie.  Partytime! Zo loopt het dus als kippen uitbreken. Als pluimvee ontsnapt aan een opgelegde lockdown. Ik voel me schuldig. Kwamen de juffrouwen zo veel te kort?

Volgens onderwijsspecialisten heeft een kind bij de heropening van de scholen straks in het leslokaal 4 m² nodig.  Vier. Ik heb het nagemeten: 60 m² kippenren hebben de vijf dames hier ter beschikking. Dat zijn er twaalf per kip! Social distancing is hier wel héél ruim gemeten. Gaia mag altijd komen. Pue luxe en toch verleggen die madammen hun grenzen. Ontspoord. Wat bezielt hen? Elke dag krijgen ze alles wat ze nodig hebben: water, granenmix, grit, keukenrestjes. Iets tekort, dames? Blijkbaar wel. Twee minuten hadden ze nodig om de horecazaak naast hun kot met een bezoekje te vereren. De Maggie De Blocks en de premier Wilmès’ van het kippenkoninkrijk ergeren zich vast donkerblauw.  Dit heeft niets meer met honger of dorst te maken, maar alles met ongebreideld consumentisme. Egoïsme. Gebrek aan verantwoordelijkheidszin.

De escapade van onze legkippen stemt tot nadenken. Wat als voor ons binnenkort nog meer poortjes worden opengezet?  Vorig weekend stond uren voor het openingsmoment van tuincentra en doe-het-zelf-zaken een stoet aan ongedurige klanten op het openingsmoment te wachten. Rammelend met winkelkarretjes. Wat zal dat geven als confectieketens en modeboetieks de deuren opengooien? Of de pretparken en de reisbureaus? Breken we dan collectief ook uit, op de loop? Wat als café De Sportvriend opent of restaurant De Zoeten Inval? Gaan we ons dan ook subito en ongeremd te buiten aan excessen? Feestje! Partytime! Alle remmen los! Ik weet het niet. Misschien blijf ik die dag in mijn kot.

Maar wat ligt er in de legbakken van de kippenladies? Wauw, vijf mooie eieren. Best productief, ondanks de lockdown. Dat verdient een werkpremie, dames. Als beloning mogen jullie nog wat langer van het zelfbedieningsbuffet  genieten. Dik verdiend.


23/04/2020

Kippen

Auteur: Bertin Sanders (65 ) gepensioneerd leraar en voormalig journalist.
Als lid van S-Plus Lauwe zal hij wekelijks een blog schrijven over corona op onze website.