Uiensoep
Een tweetal keer per week maak ik verse soep, deze week was het de bedoeling om courgettesoep te maken, maar...
Geert wou mij helpen door boodschappen te doen, hij had liever preisoep, mij maakte het niet veel uit of het nu preisoep of courgettesoep werd. Boodschappenlijstje gemaakt, gemengde soepgroenten, prei en gehakt als vlees. Daarna uitgelegd waar alles te vinden was en Geert was weg, voor mij wat meer tijd om thuis verder te werken.
Toen ik Geert hoorde thuis komen, snel naar beneden om de soep op te zetten, geen prei te vinden, wel een opmerking, "ik heb uien meegebracht, want je had er geen meer". Daarvoor moet je Geert noemen om preisoep te willen eten en geen prei mee te brengen. Dan maar uiensoep gemaakt.
UIENSOEP
INGREDIËNTEN
1 wit van prei, 3 takjes selder, 1 wortel, 1 kg uien, 2 liter bouillon, klontje boter, peper en zout, enkele sneden oud brood, 100 g gemalen gruyère
WERKWIJZE
Groenten reinigen en spoelen
1 grote ui afzonderlijk houden
Alle groenten grof snijden
De groenten in bouillon aan de kook brengen en ongeveer 45 minuten laten koken in gesloten kookpot
Ondertussen de overgebleven ui in fijne ringen snijden
In een bakpan het klontje boter laten smelten en hierin de uiringen bakken en lichtjes laten kleuren onder voortdurend roeren .
Brood in vorm snijden en toasten in de pan
Soep mixen en op smaak brengen
Opdienen in soepkom me toastje in, waarop een lepel gemalen gruyère ligt.
Smakelijk
TIPS
Men kan steeds als basis voor een soep vertrekken van een zakje gemengde soepgroenten