Transparantie

door S-Plus

Op de gang staat bij ons steevast een mandje. Bevattende: handgel, mondmaskers en filters. Wij zijn niet fanatiek, lijden niet aan fobische angsten. Toch verlaten we ons huis niet zonder deze attributen. Te voet, met de fiets of de auto: we hebben het nodige bij ons. We zijn voorbereid. Beter alvast dan onze beleidsmensen.

Aan organen, comités en cellen geen gebrek. Meer dan twaalf. De bekendste: de Nationale Veiligheidsraad, het Federaal Coördinatiecomité, de GEEK, Sciensano, de Risk Management Group en zo kunnen we echt nog een eindje doorgaan. Dertien in een dozijn, zo lijkt het bij momenten.

Neem nu de Neverending Story van de mondmaskers. Elke week een nieuwe aflevering in deze onverkwikkelijke soap. Ware het niet ernstig, we zouden er om kunnen lachen.

Ruim vijf maand geleden al waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie voor een structureel tekort. Intussen deden ruim 50.000 burgers waar ze goed in zijn: zichzelf verhelpen en anderen steunen. Belangeloos. Vrouwen en mannen stoften naaimachines af en stikten er op los. Voor zichzelf, voor de buren, voor familieleden. Zo ook mijn neef John. Die heeft zijn streek bevoorraad, hulpverleners en thuisverplegers het eerst. John legde me haarfijn uit hoe de katoenen kleinoden te gebruiken en te wassen, welke filter er in past. Voilà. Zo moeilijk. Wij verdeelden de Johnmaskers op onze beurt bij de kinderen. Zo gingen in ons land duizenden Johns aan de slag. We zijn vijf maanden verder en onze negen ministers van volksgezondheid zijn bijlange nog niet zo ver.

Sedertdien hebben we een heuse collectie mondmaskers in huis. Wasbare en herbruikbare, weggooimaskers, witte en gekleurde, met filter en zonder. Onze nieuwste aanwinst zijn transparante. Binnenkort distribueren twee jonge ondernemers uit onze stad die in heel Europa. Nuttig voor leraren, voor kelners, voor logopedisten en voor mensen die op liplezen zijn aangewezen. Transparantie. Dat staat haaks op die maskerade in Brussel.

11/06/2020

Transparantie

Auteur: Bertin Sanders (65 ) gepensioneerd leraar en voormalig journalist.
Als lid van S-Plus Lauwe zal hij wekelijks een blog schrijven over corona op onze website.