Tijd voor verbondenheid
Verbondenheid is het gevoel dat we ervaren bij onze dierbaren, maar ook bij kennissen of zelfs bij de buren. Je kan op zoveel manieren connectie maken met andere mensen. Van liefde (neen, je bent nooit te oud om verliefd te worden!) en vriendschap, tot iemands mentor zijn of een goed doel steunen. Of je nu contact maakt met oude bekenden of nieuwe vrienden, sociale interactie maakt ons gelukkig.
Dit artikel is onderdeel van de 5 tips om jouw mentale fitheid te trainen. Lees er hier meer over.
Vriendschap maakt gelukkig
Het vraagt tijd en energie om te investeren in vriendschap en verbondenheid, maar het is nooit verspilde moeite
Vriendschap voor het leven is fantastisch. Denk aan iemand waarmee je vroeger uitging tot in de vroege uurtjes en nu nog steeds paraat staat voor een leuke babbel of een potje kaarten. Of een vriend(in) waarmee je op school hebt gezeten en nu niet meer uit je leven te denken is. Je kent hoogstwaarschijnlijk wel zo iemand. Maar nieuwe vrienden maken is minstens even waardevol.
Voor een groot deel van je leven lag de focus van je dagelijkse sociale contacten op je eigen gezin. Herkenbaar voor jou? Dat je daardoor nu iets minder vaak ‘onder de mensen’ komt is dan ook helemaal niet vreemd. Het vraagt tijd en energie om te investeren in vriendschap en verbondenheid, maar het is nooit verspilde moeite. Hiermee investeer je rechtstreeks in je eigen geluk en ook dat van anderen. Want hoe uitgebreider of hoe dieper de connecties die we maken met anderen, hoe beter we in ons vel zitten.
Een contactmoment voor elke dag van de week
Ben je niet goed in het onderhouden van vriendschappen? Wij geven je alvast tips voor elke dag van de week.
- Maandag: bel een familielid op en vraag hem/haar hoe het weekend was. Toon interesse door bijvragen te stellen. Zo’n telefoontje hoeft echt niet lang te duren, maar geeft wel het gevoel dat je aan hen dacht.
- Dinsdag: zoek een buur op. Wie weet heeft hij/zij wel zin in een leuke wandeling of om een kopje koffie te drinken.
- Woensdag: hoe zou het nog gaan met je oude klasgenoten? Misschien kan je hen online contacteren via Facebook om nog eens bij te praten.
- Donderdag: stuur een grappig berichtje naar je (klein)kinderen. Op deze manieren worden sociale media, zoals WhatsApp en Facebook, routine. Dat moet niet veel zijn, soms is een emoticon al genoeg.
- Vrijdag: ga uit je comfortzone en sta open voor gesprekken waar je ook gaat. Of het nu de bibliotheek, het tuincentrum, op café of aan de bushalte is. Wie weet levert het een leuke babbel op!
- Zaterdag: spreek af met een vriend(in) en kijk samen terug op de week of haal herinneringen op aan leuke tijden.
- Zondag: ben je met pensioen? Hoe zou het nog gaan met je ex-collega’s? Indien je nog contactgegevens hebt kan je natuurlijk gewoon bellen, een mail of sms versturen. Of zoek hen op via Facebook.
Hou contact met je dierbaren
Naast je verhaal bij iemand kwijt kunnen, is een luisterend oor bieden even belangrijk
Niet alleen het maken van nieuwe contacten, ook het onderhouden van bestaande relaties is belangrijk. Maak daarom regelmatig tijd voor je familie of vrienden. Je hoeft daarvoor niet altijd een dagje samen weg te gaan of uitgebreid op restaurant te eten. Het kan ook iets kleins zijn, zoals een onverwacht telefoontje of een wandeling. Probeer mee te gaan in nieuwe communicatiemiddelen, zoals WhatsApp, chatten of videobellen. Dat is altijd handig als je contact wil houden met je (klein)kinderen – een berichtje is heel snel gemaakt én je houdt toch contact met elkaar. Ben je nog niet helemaal mee met de digitale wereld? We posten regelmatige interessante tips onder S-Plus Klikt, maar je bent ook altijd welkom op een Swipecafé waar je een antwoord krijgt op al je digitale vragen onder begeleiding van onze digi-vrijwilligers. Ontdek hier de Swipecafés in jouw buurt.
Luisterend oor
Ben je een echte babbelkous? Dat is prima! Open communicatie is hét fundament van verbondenheid. Maar naast je verhaal bij iemand kwijt kunnen, is een luisterend oor bieden even belangrijk. Is je gesprekspartner minder vlot? Stel dan zeker open vragen als ‘hoe gaat het?’ in plaats van ‘gaat alles goed?’, dat vergemakkelijkt het gesprek. Luister goed en sta open voor hun verhaal. Want vriendschap, dat is geven en nemen!
Dit artikel werd ontwikkel door Solidaris, als onderdeel van de ‘ik blijf mezelf’ campagne.