Taart met blauwe bessen
Wij hebben maar een kleine tuin, waar menig kruid en bloem een plaats vindt, nooit door ons gezaaid of geplant. Een tuin waar vogels zich thuis voelen en nesten maken en gerust kunnen broeden. Daardoor komen er bessenstruiken te staan waar we helemaal geen weet van hebben. Zo stond er een tiental jaar geleden plots een struik met blauwe bessen, weinig of niet gekend bij de bevolking. Je kon ze niet kopen in de winkel, maar ze waren superlekker, dan maar experimenteren, in yoghurt als ontbijt of dessert, op taart, mmm dat was allemaal lekker.
Nu, zijn de blauwe bessen een wereldwonder, worden ze gepromoot omdat ze lekker, gezond, rijk aan vitamines en mineralen zijn en ze zijn in alle winkels te vinden.
TAART MET BLAUWE BESSEN
Ingrediënten:
- Taartbodem
- 1 vanillestokje
- 5 eidooiers
- 6 dl melk
- 100g suiker
- 50g maïzena
- 400g blauwe bessen
- Facultatief: 50g abrikozenjam, slagroom, poedersuiker
Werkwijze:
- Bak de taartbodem zoals vermeld op de verpakking en laat lichtjes afkoelen
- Ondertussen de bakkersroom maken: Klop de eidooiers met de suiker tot een lichte massa, zeef de maïzena boven dit mengsel en meng goed. Kook de melk met het vanillestokje + de vanillezaadjes. Verwijder het vanillestokje en laat lichtjes afkoelen.
- Giet de warme melk op de eiermassa en breng aan de kook, laat afkoelen als de crème goed gebonden is.
- Bedek het deeg met de crème en dresseer de bessen over de taart.
- Desgewenst bestrijken met abrikozenstroop
- Afwerken met toefjes slagroom
TIPS:
- Om te voorkomen dat er een vel komt op de crème kan je bestrooien met poedersuiker of insmeren met boter.
- Abrikozenstroop: Abrikozenjam aanlengen met een weinig water, goed roeren.