’t Is weer geen weer

door André

Terwijl het water ons de rug oploopt, is men in Zuid-Europa bezig met noodmaatregelen tegen de droogte. In sommige gebieden is er nu al een tekort aan drinkwater, zwembaden mogen niet meer gevuld worden, zelfs de landbouw mag geen water meer gebruiken om de gewassen te begieten.

Wie het niet gelooft, de kaart vind je hier.

Sommigen twijfelen nog dat er een ernstig klimaatprobleem is

In Zuid-Spanje is het nog warmer en droger. Nochtans blijven er sommigen nog aan twijfelen dat er een ernstig klimaatprobleem is. En als er al een probleem is, dan zullen we er wel iets op vinden. De technologie zal ons redden. In elk geval is er geen enkele reden om onze manier van leven aan te passen. We kunnen gewoon doorgaan met het opgebruiken van onze Moeder Aarde.

Het enige dat telt, is de winst en het nu. Wat later gebeurt, dat is onze zorg niet. Tegen de tijd dat onze kleinkinderen groot zijn, is er zeker al een oplossing. En, indien niet, tja, dan moeten ze die dan maar zelf zoeken.

Wij kunnen natuurlijk niet met de hele wereld meeleven alsof alle mensen onze broeders zijn. Dat klinkt goed, maar dat werkt niet zo best. We kunnen alleen proberen zo goed mogelijk te leven in de kring rondom ons.

Wij kunnen wel afstand doen van het blind consumeren en verspillen

Maar wij kunnen ons wel kritisch opstellen, afstand doen van het blind consumeren en verspillen. Wij kunnen de politiek bijsturen, zodat de uitbuiting van de aarde stopt. Wij kunnen dat niet alleen, we moéten dat doen. Niet alleen voor onszelf, maar – en het klinkt heel zwaar – voor het menselijk leven op deze Aarde. Omdat we van het leven houden.