Steun opschorting intellectuele eigendomsrechten op vaccins

door S-Plus

De ongelijke verdeling van covidvaccins in de wereld verlengt nodeloos de pandemie. De Belgische regering en de Europese Unie moeten de opschorting van intellectuele eigendomsrechten op de vaccins ondersteunen.

In het afgelopen jaar zijn meer dan 11 miljard dosissen Covid-19-vaccin geproduceerd. Driekwart werd opgekocht door de rijkere landen. Van de wereldbevolking is 52 procent gevaccineerd, in de lage-inkomenslanden is dat amper 5 procent.

De ongelijke verdeling van vaccins verhoogt het risico op besmettelijker en vaccinresistente varianten. Na de deltavariant veroorzaakt de omikronvariant nu een nieuwe wereldwijde golf van besmettingen. Daardoor moeten extra boosterdosissen ingezet worden, wat de ongelijke verdeling nog doet toenemen en een risico inhoudt op het ontstaan van nieuwe varianten. Zo duren de pandemie en de economische en sociale gevolgen ervan alleen maar langer.

België en de EU moeten in de WHO hun veto op de tijdelijke opschorting van de intellectuele eigendomsrechten opheffen. Alle middelen moeten worden ingezet om de transfer te verzekeren van technologieën voor initiatieven ten gunste van de lokale productie van vaccins, tests en geneesmiddelen, zoals de Covid-19 Technology Access Pool (C-TAP) en de mRNA technology transfer hub van de WHO.

Lees de perstekst hier.