Sterrenkok voor een dag dankzij Hartenwens

door S-Plus

Al jarenlang laat S-Plus dromen van kwetsbare ouderen in vervulling gaan dankzij het project Hartenwens. Door corona lag het project even stil. Maar dromen blijven. Dit jaar was het de beurt aan Roza. Haar ultieme droom? Kijken hoe het er aan toe gaat in de keuken van een sterrenrestaurant.

Roza (84) woont tegenwoordig in een serviceflat in Meerhout. Maar ze heeft vroeger 32 jaar lang gewerkt als hulpkok in de keuken van het gemeenschapsonderwijs. Haar passie voor koken is nooit verdwenen en ze wou al jaren eens weten hoe het er aan toe gaat in de keuken van een sterrenrestaurant. Die droom ging op donderdag 7 oktober eindelijk in vervulling dankzij het project Hartenwens. Samen met actrice Chris Lomme, meter van het project, mochten ze een kijkje nemen in de keuken van sterrenrestaurant Colette te Averbode.

Roza was diep onder de indruk wanneer ze de werking van de keuken zag, want het was totaal iets anders dan haar vroegere werkomgeving. Daar bereidde ze elke dag maaltijden voor 85 scholieren, maar dat was natuurlijk dagelijkse kost. De specialere gerechten die in een sterrenkeuken worden bereid, had ze nooit moeten maken, want dat zouden de scholieren niet gelust hebben. In de sterrenkeuken van chef Thijs Vervloet keek ze haar ogen uit. En het bleef niet bij enkel kijken, ze mocht ook een handje toesteken bij de voorbereidingen. Ze hielp bij het maken van Canalés, een koekje uit de streek rond Bordeaux in Frankrijk.

Ook Chris Lomme was zeer enthousiast en vond het fantastisch om te zien. Ze is zelf een fanatieke bewonderaarster van de verschillende keukens. Maar die van een sterrenrestaurant had ze nog nooit van dichtbij gezien.

Thijs Vervloet, de chef van restaurant ‘Colette’, was op zijn beurt ook onder indruk. Hij vond het een hele eer om Roza te mogen ontvangen en zo haar droom in vervulling te laten gaan. Voor hem was het ook een bijzonder gebeurtenis. Thijs heeft namelijk leren koken van zijn grootmoeder. Maar vandaag waren de rollen omgedraaid en mocht hij een grootmoeder wat kennis bijbrengen en haar zo een unieke dag laten beleven.

Het volledige interview kan je hier beluisteren.