Sprookjes

door André

Het is al een hele tijd geleden dat ik nog in sprookjes geloofde. Ongetwijfeld is dat bij u ook zo. We zijn, ondanks alles, volwassen geworden. Of toch tenminste een stuk ouder. We weten intussen wel wat er op de wereld te koop is, hoewel dat misschien niet zo goed uitgedrukt is. Want de belangrijkste dingen zijn natuurlijk niet te koop. En misschien gelooft de mens van vandaag eigenlijk wél nog in sprookjes.

Ik stel voor dat we klein beginnen en elke dag weer dingen gaan doen die ons helemaal niets opbrengen

Die sprookjes gaan dan niet meer over een boze wolf en een klein meisje of over geitjes die zich probleemloos laten verleiden. Neen, wat vandaag aan de man wordt gebracht, zijn andere verhaaltjes. Verhaaltjes waarin verteld wordt dat het hier, in ons driehoekje dat verloren ligt op de wereld, zo slecht gaat omdat er te veel mensen met een kleur of vreemde kleding rondlopen. Verhaaltjes die vertellen dat je, als je hard werkt en verstandig leeft, op een dag wel goed ‘binnen’ zal zijn. Verhaaltjes die ons wijsmaken dat we allemaal harder en langer moeten werken, om ervoor te zorgen dat we het nog beter krijgen. Natuurlijk heel jammer dat we in dat laatste geval dan veel minder tijd over hebben om ervan te genieten.

Allemaal verhaaltjes die er vooral voor zorgen dat we meer en meer alleen gaan staan en minder en minder dingen voor een ander gaan doen, zonder er iets voor terug te verwachten.

Ik stel voor dat we klein beginnen en elke dag weer dingen gaan doen die ons helemaal niets opbrengen. In vrijwilligerswerk, door een handje toe te steken bij buren of bekenden die het wat moeilijk hebben, tegenover wildvreemden die we op onze weg tegenkomen en die al genoeg hebben aan een goeiedag of een andere groet.

Beste lezer of lezeres, zoveel jaar geleden toen we er nog van droomden hippies te zijn, dan kon het. Willen we het nog eens proberen? Ja, hé. En we leefden nog lang en gelukkig.

Ben je geïnspireerd geraakt door dit blogartikel en wil je zelf meer weten over vrijwilligerswerk bij S-Plus? Lees er hier meer over.