Smartphonemisbruik

door Jan

Mama, ik heb een nieuw nummer, want mijn oude GSM is kapot. In de WC gevallen...

Dat berichtje kreeg mijn echtgenote onlangs via WhatsApp op haar smartphone. Ze reageerde direct, want het was vrijdagavond, en ze wilde weten wat er precies aan de hand was. Wie ben jij? Vroeg ze via dezelfde app, Elke of Veerle? Ik vermoed Elke.

We hebben twee dochters, en hun karakters verschillen wel wat. Zo is Elke iemand waarvan we veronderstellen dat iets dergelijks haar kan voorvallen. Het antwoord was verwacht: het was Elke. Maar de berichtjes die daarop volgden deden ons wel wat twijfelen.

Zo stelde ze dat ze nog op het werk was, en wel wat stress had. De reden, zo stelde ze, was dat ze een dringende betaling moest doen, en de app van de bank was nog niet geïnstalleerd. Hier nam ik het van mij echtgenote over: niet voor niets heb ik veertig jaar in de bank gewerkt, dus over verrichtingen met geld, ken ik wel het een en ander. Hier was een bedrieger aan het werk.

Ik besloot het spel mee te spelen, in de hoop zoveel mogelijk van de tegenpartij te weten te komen. Die liet verbazend veel in z'n kaarten kijken: Er werden ons een drietal betalingen doorgestuurd, die we snel moesten betalen. Naam en rekeningnummer stonden er bij. We sloegen die gegevens op, en hielden de persoon nog wat verder aan het lijntje.

Intussen hadden we onze dochter gecontacteerd en zoals verwacht: het hele verhaal was niet waar, een poging ons op te lichten. Ik probeerde de politie te bereiken, terwijl ik de bedrieger aan het lijntje hield. Maar zoals gezegd: het was vrijdagavond, en om hiervoor dringende hulp te roepen, leek mij wel wat te ver gaan.

Na een tijdje vroeg de bedrieger waarom het zo lang duurde. Toen stelde ik de vraag, of de politie nog niet bij hem was. Binnen de seconde verdwenen de berichtjes met de bankgegevens uit WhatsApp. Gelukkig hadden we ze opgeslagen.

De rest van de avond zijn we bezig geweest om aangifte te doen van een poging tot diefstal, met alle gegevens waarover wij beschikten. Maar blijkbaar is het rekeningnummer niet genoeg om de bedrieger te kunnen identificeren. De gegevens uit WhatsApp zijn weg, en daarin zat mogelijks wel informatie naar de bedrieger. Jammer, van bankzaken heb ik wel kaas gegeten, maar over smartphone gebruik kan ik blijkbaar nog heel wat leren.

Een waarschuwing dus voor iedereen met een smartphone: geloof niet klakkeloos wat men vertelt, en voer zeker geen betalingen uit voor iemand anders.

Ten slotte kan je op verschillende andere manieren betalen, zonder gebruik te maken van een smartphone. Een verwittigd man/vrouw, is er immers twee waard !