Sint-Jacobsvruchten met een romige currysaus

door Carine

Sint-Jacobsvruchten zijn zowat het liefste wat ik eet, spijtig genoeg zijn ze ook wel heel prijzig, zeker vers. Toen we onlangs ergens gingen eten stonden de Sint-Jacobsvruchten op het menu, ze waren super lekker, ook Geert, mijn echtgenoot kon zich nog net inhouden om zijn bord af te likken (dit bij manier van spreken).

Toen het nieuwjaarsmenu ter sprake kwam, wou Geert de Sint-Jacobsvruchten, zoals gegeten in het restaurant, als voorgerecht. Nu kan ik wel goed koken en recepten ontleden, maar gebruik niet zo graag heel veel ingrediënten, en iets kopen om enkel in 1 gerecht te verwerken, wil ik niet doen, ik moest dus een oplossing vinden. Sint-Jacobsvruchten bereiden op een andere manier dan gewoonlijk en toch lekker, even nadenken en ik had Sint-Jacobsvruchten met een romige lichte currysaus.

Voor mij was het afwachten wat de familie hiervan zou vinden, maar volgens hun had ik mijzelf overtroffen en was het super lekker.

Bereidingstijd is max. 10 minuten als de visfumet reeds klaar is.

Ingrediënten (4 personen)

  • 16 Sint-Jacobsvruchten
  • 50 g boter
  • 2 dl visfumet
  • Curry
  • Peper
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels bloem
  • ½ dl room
  • 80 g gekookte schaalvrije rivierkreeftjes (facultatief)
  • Visfumet
    • graten en koppen van vis
    • kruidentuil
    • peterseliestengels
    • ui
    • look
    • ½ liter water
    • ½ liter witte wijn

Werkwijze

Visfumet: Zet het water en de wijn in een diepe kookpot op samen met de kruiden, de grof gesneden ui, de gekneusde look, de peterseliestengels en de gebroken en gekneusde graten en koppen van de vis.

Dit laten koken in een gesloten kookpot gedurende 1 uur. Giet het door een zeef en indien nodig klaren met een eiwit.

Gerecht: Verwarm de olie in een steelpan, voeg de bloem toe (is een roux), laat het even drogen zodat alle olie is opgenomen door de bloem. Voeg de afgekoelde visfumet toe, geutje per geutje, zodat de saus egaal en glad is. Kruid met peper en curry en werk af met room.

Laat ondertussen de boter smelten in de bakpan tot alle schuim verdwenen is. Bak de Sint-Jacobsvruchten gedurende maximum 2 minuten langs beide zijden, ze moeten nog glazig blijven langs binnen.

Schik de sint-Jacobsvruchten in een voorverwarmd diep bord of een opdien kom. Giet hierover de saus en werk af met de rivierkreeftjes en gesnipperde peterselie. Dien op met een stukje Frans brood of stokbrood.

TIPS:

  • Je kan ook diepvries Sint-Jacobsvruchten gebruiken. Haal deze een uur voor gebruik uit de diepvries. Maak ze net voor het bakken ijsvrij en wrijf deze voorzichtig met wat keukenpapier.
  • Indien je geen rivierkreeftjes wil gebruiken kan je ze vervangen door geconcasseerde tomaten (gepelde, ontpitte in reepjes gesneden tomaten).
  • De visfumet kan je in porties invriezen en gebruiken als basis voor verschillende vissauzen.
  • Je kan ook een visbouillonblokje gebruiken.