Sidderen

door S-Plus

Nee, dit wordt geen opbeurend bericht. Er is een man gestorven. Niet door  het virus, wel op de fiets. Aangereden door een dronken, sms’ende chauffeur.  Drie dagen geleden zei ik het nog tegen Sabine: Het wordt weer drukker, binnenkort tellen we in C-tijden de eerste verkeersdode.

Je was gewaarschuwd: dit is geen opbeurend bericht. We zijn bang voor besmettingen. Terecht. Corona is een sluipschutter. Er vallen doden. Dat is erg. Verkeersdoden vielen er niet. Er was nauwelijks gemotoriseerd verkeer. Vorig jaar wel:  91 fietsdoden en 620 verkeersdoden in totaal. Die cijfers verdwijnen in het niets tegenover de slachtoffers in ziekenhuizen en rusthuizen. Toch is elk verkeerslachtoffer er een te veel  en zitten achter elke dode familieleden, vrienden. Toch leren we hiermee leven. Vinden we die doden dan normaal?

Ze zijn terug van weggeweest. Ze denderen weer door door dorpskernen en op landelijke wegen. De glimmende  SUV’s, de snelle bestelwagens en de zware vrachtwagens.  Maandag nog méér. Winkels worden bevoorraad en klanten komen er als stroopvliegen op af. In de duurste straat van onze stad duikt sedert kort opnieuw de vertrouwde  filekolonne op. Stapvoets, bumper tegen bumper dwars door het winkelwalhalla. De boetieks zijn nog dicht maar de uitlasgassen zijn al van de partij. Funshoppen.

Meer fabrieken starten weer  op en meer werknemers verlaten hun kot. En wij, de ouderen? Gaan we nog met gerust gemoed op wandel zoals de afgelopen weken? Nemen we nog met even groot gemak de fiets?  Blijf je in je kot, zoals tevoren of waag  je je  buiten?  Sidderen zoals tevoren. 

Binnenkort mogen ze weer naar school, sommige van onze kleinkinderen. Te voet, op de fiets. Bibberen zoals tevoren.  Wij, de grootouders zo mogelijk nog meer dan zij.  Wellicht mogen we met onze vereniging binnen een paar weken weer de straat op.  In groep. Met onze club wandelen, fietsen. Met mondmaskers, want het moet veilig zijn.

Er is een man gestorven. Met zijn tweewieler, door een vierwieler. In Wielsbeke. Dat nog aan toe.

08/05/2020

Sidderen

Auteur: Bertin Sanders (65 ) gepensioneerd leraar en voormalig journalist.
Als lid van S-Plus Lauwe zal hij wekelijks een blog schrijven over corona op onze website.