Citytrip Boedapest (VOLZET)


De Hongaarse hoofdstad Boedapest, die in tweeën gesplitst wordt door de rivier de Donau, is één van de mooiste en meest verrassende steden van Europa. Aan de linkeroever van de Donau ligt Boeda in de heuvels te pronken, aan de rechteroever ligt het vlakke Pest. Deze stadsdelen waren vroeger twee afzonderlijke steden en hebben elk hun eigen karakter weten te behouden. Resultaat is een stad vol tegenstellingen. Boeda is rustig, romantisch en authentiek terwijl Pest commercieel, levendig en druk is. De beroemde Kettingbrug, die aan beide zijden bewaakt wordt door twee stenen leeuwen, is de oudste van de 8 bruggen die beide stadsdelen met elkaar verbinden. Dankzij  een sprookjesachtige verlichting is de brug ’s avonds nog mooier dan overdag!

De Romeinen gaven de stad de naam ‘Aquincum’ (waterstad), dit omwille van haar geneeskrachtige bronnen. Maar het was pas in de 17de eeuw dat de Turken hun badcultuur hier introduceerden. De thermale baden zijn tot op vandaag een trekpleister voor mensen met gezondheidsproblemen, maar ook voor wie gewoon lekker wil ontspannen en genieten. De Széchenyi-baden van Varösliget, in het stadspark, zouden de allermooiste zijn. Maar het populairst is de prachtige Art Nouveau badtempel Gellért. Het interieur bestaat uit kunstige mozaïeken, gekleurde glasramen en prachtige beelden.

Boedapest is ook vermaard voor haar legendarische koffiehuizen, die vroeger vooral bevolkt werden door beroemde schrijvers, kunstenaars en intellectuelen. Café Gerbeaud, dat baadt in een klassieke, Parijse sfeer, is het oudste en één van de meest vermaarde koffiehuizen van de stad. Behalve een uitgebreide koffiekaart biedt Gerbeaud een ruim assortiment kleine gerechtjes, broodjes en heerlijke zoetigheden. 

Lekker eten en drinken hoort uiteraard bij een geslaagde citytrip. Het Hongaarse gerecht bij uitstek is Goulash, een stevig gerecht dat bestaat uit vlees, paprika en aardappelen. Pálinka is een traditionele vruchtenbrandy op basis van appel, pruimen of peer. Gezien het belang van Hongarije als wijnexportland krijgen wijnen een speciaal plekje op elke kaart. 

PEST

Leopoldstad

De statige wijk Lipótváros (Leopoldstad) laat haar bezoekers prachtige bouwwerken zien. Het bekendste voorbeeld is het imposante Parlement, opgetrokken in neogotische stijl. Aan de binnenkant is het gebouw rijkelijk versierd met marmer, goud en schitterende meubels. Ook de prachtige Sint-Stefanus basiliek (Szent István Bazilika) bevindt zich in deze wijk. Niet minder indrukwekkend is het Schoenenmonument langsheen de Donau. Zestig paar metalen schoenen, die over een lengte van 40 meter op de rand van de kade staan opgesteld, herinneren aan de Joden die hier voor hun executie gedwongen werden hun schoenen uit te trekken. 

MARGARETA ISLAND

Midden in de Donau ligt een eilandje waar de inwoners van de stad vooral tijdens de weekends graag naartoe trekken om zich te ontspannen. Het ‘eilandpark’ , dat door twee bruggen zowel verbonden is met Boeda als met Pest, werd in 1869 gebouwd en is vernoemd naar de dochter van Koning Bela IV die in de 13de eeuw in een klooster op dit eiland leefde. In deze groene oase bevinden zich een Olympisch zwembad, kuurbaden, een openluchttheater en een uitgestrekt park met tal van sportfaciliteiten.

BOEDA

Kasteelheuvel/Burchtwijk

De Burchtwijk is integraal UNESCO-werelderfgoed en torent overal trots bovenuit. Bovenop de heuvel staan het Koninklijk Paleis, de Matthiaskerk, waar Franz Josef en Sissi werden gekroond, en het sprookjesachtige Vissersbastion met zijn 7 ronde torens. Het wisselen van de wacht gebeurt hier met veel vertoon en is voor toeristen een interessant schouwspel.

Programma:

Zondag 21/08

13.15 u.: Afspraak aan de balie van Brussels Airlines
15.10 u.: Vlucht SN2825 naar Boedapest
17.10 u.: Aankomst Boedapest + transfer naar hotel K+K Opera ****
18 u: Check-in hotel, welkom en kennismaking
19.30 u.: Diner in hotel K+K Opera (inbegrepen)

Maandag 22/08

7 u. - 9.30 u.: Ontbijt
10.00 u.: Grand City Tour: stadsrondrit in Pest + Buda, inclusief begeleide wandeling in de Burchtwijk van Buda.
13 u.: Einde stadsrondrit, lunch (niet inbegrepen) en vrije tijd
19 u.: Diner in hotel K+K Opera (inbegrepen)

Dinsdag 23/08

7 u. - 8.30 u.: Ontbijt
9 u.: Puszta tour incl lunch (inbegrepen)
19.30 u.: Diner (niet inbegrepen)

Woensdag 24/08

7 u - 9.30 u.: Ontbijt
10 u.: Optioneel: genieten van de typische thermale baden (Szechenyi)
14 u.: Uitstap naar Szentendre
19.30 u.: Diner (inbegrepen)

Donderdag 25/08

7 u. - 9.30 u.: Ontbijt en check-out
10 u.: Bezoek aan een sociaal project + aansluitend lunch (inbegrepen)
13 u.: Vrije tijd
15.30 u.: Afspraak in hotel K+K Opera en transfer naar luchthaven
18 u.: Vlucht SN2826 naar Brussel
20.05 u.: Aankomst Brussel

Praktische informatie:
Datum: zondag 21 augustus tot en met donderdag 25 augustus 2022
Hotel: Hotel K+K Opera**** (Halfpension)
Basisprijs: € 740
Ledenprijs: € 690
Single supplement: € 178

VOLZET
Inschrijven via John De Ridder: 
T 02 515 02 06
E john.deridder@s-plusvzw.be