5-daagse trip naar Friesland - Oost-Vlaanderen


De meest noordelijke stad van Nederland heeft een rijke geschiedenis, maar staat met twee benen in de klei. Een nuchter maar hip stadje, waar je heerlijk kunt shoppen en loungen na een korte wandeling. Met de Waddenzee en het Lauwersmeergebied als natuurrijke achtertuin, kan je vanuit Dokkum alle uitstapjes te maken die dit Hoge Noorden te bieden heeft.
Dag 1 
Na de afreis om 06.30 u. rijden we via de autosnelwegen richting Friesland. We houden een halte in Leeuwarden. De hoofdstad en Hofstad van Fryslân. De stad van Mata Hari, van Slauerhoff en van Escher. Een stad waar de Nassau’s een tijd de scepter hebben gezwaaid en veel monumenten hebben nagelaten. We genieten er van een facultatief middagmaal, een bezoek aan het Fries museum en een kort stadsbezoek. We rijden in de late namiddag richting ons hotel in Dokkum voor avondmaal en overnachting.
Dag 2
Na het ontbijt vertrekken we voor een dagje aan de kust en op het wad. We trekken richting Harlingen, waar we een bezoekje brengen, voor het vertrek. We nemen, over de middag, de veerboot richting Terschellingen. We voorzien een lichte lunch op de veerboot (of in de omgeving van de haven). We brengen in de namiddag een bezoek aan het eiland onder begeleiding van de gids. In de late namiddag nemen we de veerboot terug richting Harlingen. Op de terugweg naar Dokkum komen we langs Franeker. Avondmaal en overnachting in het hotel.
Dag 3
We vertrekken, na het ontbijt, omstreeks 08.00 u. We zetten de Elfstedentocht verder met een bezoekje aan Stavoren. We bezoeken de prachtige haven van Stavoren. U ziet het statige Vrouwtje van Stavoren over de zee uitkijken. Achter dit standbeeld schuilt een pracht verhaal. Leuk om ter plekke te horen. We nemen de lunch in Hindeloopen. Hindelooper klederdracht. Typische schilderingen. Daar is dit stadje aan het IJsselmeer wereldwijd bekend van. Met een eigen taal, die zelfs de Friezen niet verstaan. Houten bruggetjes, karakteristieke geveltjes en smalle straatjes. Allemaal kenmerken van het pittoreske stadje Hindeloopen. Hindeloopen is met zijn jachthaven en strand, met een klassiek paviljoengebouw op de zeedijk, populair bij binnen- en buitenlandse toeristen. Na de middag rijden we voorbij Workum richting Bolsward. Bolsward, de Hanzestad van Fryslân. Waar de Fiets Elfstedentocht zowel begint als eindigt. Bolsward is een historische Hanzestad die u in al haar glorie kunt bewonderen. Met het befaamde stadhuis, maar vooral ook de Martinikerk. Deze kerk, de ‘Kathedraal van het Noorden’ bevat prachtige middeleeuwse koorbanken met rijk snijwerk. We bezoeken Sonnema Berenburg, war we zien hoe men er de kruidendrank distilleren. Hier hoort natuurlijk een proevertje bij. In de late namiddag keren we terug naar het hotel voor het diner en een welverdiende nachtrust.
Dag 4
We vertrekken na het ontbijt omstreeks 8u voor een geleide wandeling in Dokkum, waar ons hotel ook gelegen is. Daarna trekken we naar Moddergat, gelegen in het noordelijkste deel van Friesland, direct aan de Waddenzee. We bezoeken er het museum 't Fiskershúske. In dit bijzondere openluchtmuseum worden de herinneringen aan de verdwenen kustvisserij en de visserscultuur levend gehouden. We genieten van een facultatief middagmaal in Wieringen. In de
Dag 5
Na het ontbijt maken we ons klaar voor vertrek. Voor we huiswaarts keren maken we een bezoekje aan Sneek. De stad is rijk bedeeld met monumenten en oude stadsgezichten. Het is de moeite waard om verder te kijken dan de Waterpoort, het stadhuis en de Martinikerk. De beroemde Friese vrijheidsstrijder Greate Pier ligt daar begraven. Na een snelle lunch, rijden we voorbij Ijst richting Sloten. Sloten is een stadje waar ongeveer 900 mensen wonen. Eeuwen geleden was het ook al klein, maar wel dapper. De muren, wallen, grachten en stadspoorten moesten de stad onneembaar maken voor indringers. Ze zijn nog steeds helemaal intact. Alle passerende schepen moesten in Sloten tol betalen. De gunstige ligging bracht veel geld in het laatje. U kunt deze rijkdom goed zien aan de koopmanswoningen met prachtige gevels en aan het voormalige stadhuis. Hier is nu een museum gevestigd. Ook de zeventiende-eeuwse kerk mag u niet missen. Op de vele terrasjes aan de grachten is het zomers altijd gezellig. Vol herinneringen keren we terug naar België.

Praktische informatie
Wanneer: zondag 27 tot donderdag 31 augustus 2023  
Basisprijs: 840 euro
S-Plus Ledenprijs: 790 euro
Singletoeslag: 198 euro
Inbegrepen:
* Vervoer per luxe viersterrencar en ervaren chauffeur
* Gespecialiseerde gids
* Parkeergelden, tolgelden, maaltijden en overnachting chauffeur & gids
* 4x overnachting op basis van een gedeelde tweepersoonskamer
* 4x ontbijtbuffet
* 4x driegangendiner incl. water en tafelwijn
* Annulering- en bijstandsverzekering
* Alle toegangsgelden
* Nederlandstalige S-Plus begeleiding

Hotel Posthoorn *** Hotel de Posthoorn is een gezellig en comfortabel familiehotel met een informele sfeer, waar iedereen die in Dokkum wil overnachten uitstekend terecht kan.
Faciliteiten
De kamers zijn comfortabel en elke kamer heeft kabeltelevisie en eigen sanitair: toilet, bad en/of douche. In het gehele hotel en in het café en restaurant is gratis WiFi aanwezig.

Opstapplaatsen: Sint-Niklaas - Zele - Zwijnaarde - Erpe-Mere

Inschrijven en informatie:
E o-vl@s-plusvzw.be.
T 09 333 57 76.
Opgelet! De plaatsen zijn beperkt, wees er snel bij!

Extra info
Voorbereiding, bemiddeling en uitvoering door Herman & Vandamme. Bruggestraat 517/519 – 8930 Menen – Licentienummer A 1951